Актуализират с 97 милиона лева бюджета заради новите минимални пенсии
Секция: ПОЛИТИКА
20 Април 2017 19:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Актуализират с 97 милиона лева бюджета заради новите минимални пенсии

/КРОСС/ С 97 млн. лв. предстои да бъде актуализиран бюджетът заради повишението на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Това съобщи пред "Труд" депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов, който се очаква да бъде отново финансов министър в кабинета "Борисов 3". Горанов отбеляза, че промените в бюджета ще станат факт до края на юни. Сумата ще е достатъчна за вдигането в две стъпки на минималните пари за възрастните хора. В подписаните между ГЕРБ и "Обединените патриоти" приоритети за управление 2017-2021 се предвижда от 1 юли минималните пенсии да станат 180 лв, а от 1 октомври - 200 лв.

От БСП внесоха в парламента предложение за преизчисляване на всички пенсии от 1 юли 2017 г. "Това ще струва 400 милиона на бюджета до края на годината и 800 млн. съответно за 1 година", коментираха пред "Труд" зам.-председателите на БСП Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев. Както и че в бюджета има излишък от 1 млрд. лв, който може да бъде използван за увеличението на всички пенсии. Социалистите обясниха, че така най-голямо увеличение ще получат пенсионираните преди 2000 г. - почти 20 процента. От БСП припомниха, че плановете на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за ръст само на минималната пенсия ще повлияят на два вида инвалидни пенсии - за общо заболяване и за трудова злополука или професионално заболяване.

По-рано пред журналисти Горанов обяви, че подобно увеличение не е в правомощията на народните представители, а с него трябва да се занимаят от Министерски съвет.