"Фейсбук" готви революция, писане на компютър само с мисъл
Секция: Технологии
20 Април 2017 20:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Фейсбук" готви революция, писане на компютър само с мисъл

/КРОСС/ Американската компания „Фейсбук" е съставила екип от над 60 специалисти по изкуствен интелект, които да разработят методи, позволяващи хората да използват компютри с мисълта си.

„Дали е възможно човек да пише единствено чрез мисълта си? Това изглежда нереално, но ще е възможно по-рано, отколкото се смяташе досега", заяви Реджайна Дуган по време на пресконференция на компанията, цитирана от „Ройтерс".

Тя представи проект, който цели да се четат мисли в мозъчна зона, в която се намира центърът на говора, и те да бъдат превърнати в послание, без да е нужно да се говори или да се използва клавиатура.

Целта е през следващите 2 години системата да бъде разработена и усъвършенствана до толкова, че да можем да „пишем" по 100 думи в минута само със силата на мисълта си.

Това е скорост 5 пъти по-голяма от тази, с която можем да изпишем същото количество с ръце.
От корпорацията разглеждат възможността с датчици да се наблюдават отделни зони в човешкия мозък, които съхраняват мълчание. Информацията ще се пресъздава на компютър.

Дуган разкри и други футуристични идеи на компанията за мълчалива комуникация, които позволяват човешката кожа да преобразува думите и звуците във вибрации и сигнали. Идеята е те да бъдат предадени директно, като се почувстват от кожата на ползвателя.