Илко Семерджиев: Няма риск за хората в Хасково и Първомай от радиоактивна зараза
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илко Семерджиев: Няма риск за хората в Хасково и Първомай от радиоактивна зараза

/КРОСС/ "Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай". Това обяви здравният министър д-р Илко Семерджиев по време на изслушването в пленарната зала по повод скандала с намерен уран във водата в Хасково и Първомай, съобщи "Дарик".

Министърът подчерта, че нивата на урана не са високи - 0,098 милиграма на литър, при допустими 0,03 милиграма. Освен това той разказа, че нормите били смъкнати през последните години, а преди били по-високи. Окончателната оценка щяла да се направи след постъпване на последните данни от проверките.

Преди това пък от парламентарната трибуна депутатът на БСП Елена Йончева обяви, че вината за урана във водата в Хасково е на предишното правителство - на ГЕРБ, а персонална вина носят тогавашните министри Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивелина Василева.

Семерджиев бе извикан от депутатите в Народното събрание заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и министъра на околната среда и водите Ирина Костова, за да бъдат изслушани за предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението във връзка със съмненията за наличие на наднормено количество уран във водата на Хасково и Първомай.