Цветан Цветанов: Ще обявим правителството другата седмица
Секция: ПОЛИТИКА
21 Април 2017 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Цветанов: Ще обявим правителството другата седмица

"Убеден съм, че в предстоящите ден-два коалиционното споразумение ще бъде финализирано и в началото на другата седмица да бъде подписано от лидерите на основните политически формации. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“, предаде „Фокус“.

„Предполагам, че в началото на другата седмица ще обявим споразумението“, коментира той. На въпрос дали Томислав Дончев е сигурен вицепремиер и ще има поне едно място и за патриотите, Цветан Цветанов обясни: „В коалиционното споразумение е начинът, по който ще се вземат съответните решения, ще бъде залегната структурата на МС и едва след като бъде подписано тогава, вече ще говорим за персонален състав“. „Към настоящия момент това са само възможни хипотези и журналистически тълкование, но не и политически реалности“, поясни той. „Коректно е всички да се обединим около възможността да имаме 4-годишен управленски мандат и да бъдем максимално единни в отстояването на всяка позиция“, заяви председателят на групата на ГЕРБ в парламента. „В момента най- важен е начинът, по който ще се взимат съответните решения, по който да бъдем максимално сплотени, както и структурата на МС, която е основното място, където се правят политики“, коментира Цветанов.

На въпрос как ще бъдат разпределени комисиите в НС той уточни: „Това е тема, която трябва да се обсъжда на председателски съвет и не е от компетенцията само на една или две политически формации. Формираме парламентарно мнозинство, но под една или друга форма ще бъдем коректни и ще дадем възможност на опозицията 1-2 комисии със съотвените председателски места“. На въпрос дали коалиционен съвет ще взима решенията в управлението, Цветанов посочи: „Това е възможна хипотеза“. По думите му в коалиционното споразумение ще има срок за изготвяне на управленска програма, която да може действително да даде детайли и срокове за изпълнението на това, около което се обединяват ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „В коалиционното споразумение, когато бъде готово, ще има срок за изготвяне на управленска програма, която да може действително да даде всички детайли и срокове“, каза още Цветан Цветанов.