Мая Манолова сезира Конституционния съд за "модерното робство"
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова сезира Конституционния съд за "модерното робство"

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ), който задължава работодателите при финансови затруднения да изплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения, съобщават от пресцентъра на обществения защитник. Разпоредбата съдържа вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60% от неговата заплата.

Според Манолова чл. 48 ал. 5 от Конституцията е пределно ясен - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение. Въпросният текст от КТ, освен това противоречи и на принципите на правовата и социална държава, според разпоредбите и Преамбюла на българската Конституция.

„Трудовото възнаграждение е основният, а често пъти и единственият източник на доходи за работника или служителя. Не са редки и случаите, когато само един от двамата родители работи по трудово правоотношение, когато единственият трудов доход е намаленото трудово възнаграждение по чл. 245, ал. 1 от КТ. На този доход разчита цялото семейство", пише в жалбата.