Президентът: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето

/КРОСС/ Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието. Днес младите хора на България повече от всякога имат нужда от образование с високо качество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по случай 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин'' в Хасково. Държавният глава е сред възпитаниците, завършили с отличие гимназията.

Президентът Радев се обърна към всички бивши и настоящи преподаватели в гимназията с признание и благодарност за обичта и всеотдайността им към учениците и училището. „Добрите български традиции в образованието се пазят и развиват чрез преподавателите", каза още президентът и изтъкна, че техните усилия са положили началото на много успешни проекти и кариери, и уважението на учениците е само малка отплата за този труд.

„Природо-математическата гимназия в Хасково или както всички бивши и настоящи ученици с гордост я наричаме „нашата гимназия", вече доказа, че е възможно специфичният талант на всеки неин възпитаник да се извае така, че да създава „майстори" в решаването на трудни и нестандартни задачи. Неслучайно, от създаването на училището досега, между 95% и 99% от завършилите всяка година продължават образованието си в университети и колежи у нас и по света", подчерта Румен Радев.

Президентът отбеляза, че на патронния празник на гимназията, се отбелязват и 110 години от рождението на уважавания преподавател на поколения студенти акад. Боян Петканчин, който е един от първите, включили се активно в създаването и развитието на Математическия институт на БАН. „Вярвам, че примерът на акад. Петканчин, как в утвърден раздел от науката се създава оригиналната българска математическа школа, е достоен за подражание и в настоящето. Математическите знания са приложими във всички области на човешката дейност, а усърдните занимания с нея гарантирано водят до успех", добави държавният глава.