Последните изследвания не показват повишени стойности на уран във водата в Хасково
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 17:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последните изследвания не показват повишени стойности на уран във водата в Хасково

/КРОСС/ Последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран. Това обявиха от Министерството на здравеопазването в съобщение до медиите.

Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на гр. Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, уточниха от ведомството.
Както е известно след празниците беше разпоредено да бъдат нови проби от водоизточниците в града, след като беше установено, че в последните месеци водата в града е била с повишено количество уран, заради което беше забранена за пиене.

Междувременно от здравното министерство потвърдиха информацията, че са установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на гр. Велинград и околни села. Беше потвърдено, че е разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града.

В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито", поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител. Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).