ГЕРБ и Обединени патриоти приключват с преговорите във вторник
Секция: ПОЛИТИКА
21 Април 2017 19:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ и Обединени патриоти приключват с преговорите във вторник

/КРОСС/ Бойко Борисов слага точка на играта за кабинета във вторник, съобщава "Труд". Дотогава преговарящите екипи от ГЕРБ и Обединените патриоти имат време да изчистят текстовете на коалиционното споразумение.

В последния работен ден на седмицата бъдещите партньори във властта си размениха чернови на документа с финални корекции. В него липсва основното - разпределението на министерските постове. То ще стане във вторник в присъствието на бъдещия премиер Бойко Борисов. Двете формации ще определят постовете в новия Министерски съвет на лидерска среща.

Вече е договорено политиките да се съгласува на коалиционен съвет, чийто формат е 3:3. В ръководния орган влизат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов, а третият представител се очаква да бъде посочен от бъдещия премиер. Изборът ще е между Владислав Горанов и Томислав Дончев. Обединените патриоти ще бъдат представени в коалиционния съвет от председателите на трите партии във формацията - Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров ("Атака").

Още в първия ден на новата работна седмица президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните партии. В понеделник той ще разговаря с Обединените патриоти, ДПС и Воля, а във вторник с БСП и ГЕРБ. Мандатът ще бъде връчен в четвъртък, а седмица по-късно, на 4 май трябва да бъде представено новото правителство.

От ГЕРБ и ОП отричат да са обсъждали официално имена на министри. Преди дни обаче Владислав Горанов обяви в сутрешен блок, че този път образователното и здравното министерство остават при тях заради многото критики, които партията отнесла в предишния мандат. За здравен министър се коментират шефът на ВМА ген. Николай Петров и бившият председател на здравното комисия в парламента Даниела Дариткова. В образователното министерство възможни номинации са служебният министър проф. Николай Денков и бившата шефка на образователната комисия в НС Милена Дамянова.

Сигурно е че на старите си постове в правителството се връщат Владислав Горанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Ивайло Московски.