Край на произвола на частните съдебни изпълнители, обявиха от БСП
Секция: ПОЛИТИКА
10 Май 2017 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Край на произвола на частните съдебни изпълнители, обявиха от БСП

/КРОСС/ ПГ на „БСП за Българя" внася предложените от омбудсмана Мая Манолова промени Гражданско-процесуалния кодекс, касаещи работата на частните съдебни изпълнители. 

„Ще сложим край на произвола на частните съдебни изпълнители." Това заяви пред медиите в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че „БСП за България" внася законодателни промени в защита на гражданите от злоупотреба с имуществото им. Председателят на БСП обясни, че омбудсманът няма право на законодателна инициатива, а прави само препоръки и предложения, и е необходимо депутати да внесат тези промени, за да станат факт. „Искаме да доведем до край битката с монополите и да защитим правата на гражданите", каза още тя. "Няма да оставим Мая Манолова сама в тази битка"- каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова поясни, че за призоваването се предлага да се удължи срокът и поне 3 пъти в един месец да бъде търсен длъжникът. Тя подчерта, че единият от тези 3 пъти трябва да е в неработен ден. „Ако и така не бъде намерен и призован длъжникът, съдът служебно да го направи и ако не може, да му бъде назначен особен представител, който да защитава правата му", допълни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова обясни и друга промяна- в заповедта за изпълнение да се посочва банкова сметка, по която длъжникът да може доброволно да плати и ако го направи, да не дължи такси. „Дава се възможност и длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебния изпълнител", каза тя. Председателят на БСП посочи, че се предлага таксите да не надхвърлят като стойност дължимото. „Предлагаме доходът от труд и пенсия, в размер на минималната работна заплата, да не може да бъде отнеман от длъжника", заяви тя.

Корнелия Нинова подчерта, че с тези предложения ще бъде поправена несправедливост спрямо българските граждани, които са осъждани без да имат информация, запорира им се имущество много над стойността, която дължат с натрупване на лихви и такси. Нинова подчерта, че левицата внася за втори път тези предложения и ще изведе тази битка до край.