Богдан Боцев: БСП ще бъде силна и конструктивна опозиция
Секция: Интервюта
11 Май 2017 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богдан Боцев: БСП ще бъде силна и конструктивна опозиция

/КРОСС/ Богдан Боцев е едно от новите лица в парламента от страна на БСП. Той беше избран за депутат от Благоевградска област, като беше и човекът събрал най-много преференции след лидера Корнелия Нинова. 37-годишният бивш зам.-кмет на Гоце Делчев даде интервю пред „Радио К2".

- Кое Ви доведе в политиката и в крайна сметка защо станахте народен представител? 

- Аз съм млад човек, който е избрал да остане да живее и да се развива в България. Искам и моите деца да останат в България. Ситуацията в България обаче в момента е нетърпима и трябва да има промяна, а за да се случи тази промяна трябва повече млади хора да се включват в политиката на всяко едно ниво.
По професия съм счетоводител, бях заместник-кмет в община Гоце Делчев с ресор „Финанси, младежки дейности и спорт".

-Вие обещахте промяната, хората избраха статуквото, защо се случи така, защо не предпочетоха вас и обещанието за промяна?

- Въпреки че БСП загуби изборите, тя удвои своя резултат в сравнение с предходните. Вероятно БСП не е успяла да стигне до всички хора по време на кампанията, но се надявам да може да спечели едни предстоящи избори.

- Как ще се борите за промяната в сегашния Парламент, където ще бъдете в опозиция и в крайна сметка каква опозиция ще бъдете вие?

- БСП ще бъде силна и конструктивна опозиция. Когато има добри идеи и предложения от управляващите, те ще бъдат подкрепяни. Най-вече това се отнася до предстоящото председателство на Съвета на ЕС и сигурността. Ако говорим за вътрешната политика и по-специално социалната политика на управляващите обаче виждаме, че тя не е насочена към хората. С методите, които разполага опозицията, БСП ще се опита да прави своите предложения, да ги отстоява и да се опитва да убеждава управляващите да ги подкрепят.

- Къде ще намерите пресечната точка между вашата промяна и политиката на управляващите?

- Ако трябва да бъда по-конкретен мога да кажа, че пресечни точки трябва да се търсят например в образованието, защото там има проблеми. Същото важи и за сферата на здравеопазването.

- Предложението на ГЕРБ за преминаване към мажоритарна избирателна система и намаляването на субсидиите на един лев.

- БСП подкрепя идеята за избирателна система от смесен тип, част от депутатите да се избират по мажоритарната система, част по пропорционалната. Въвеждането на 100% мажоритарен вот крие опасности от изкривяване на резултатите.

Що се отнася до намаляването на субсидиите, БСП подкрепя тази идея. Трябва обаче да се направи анализ колко да се намалят, защото ако се стигне дотам, че политическите сили не разполагат с достатъчно средства, за да осъществяват своята дейност, те може да се опитват да си ги набавят по друг начин.

- На какво ще наблегнете в законодателната дейност като парламентарна група и Вие самият като личност?

- Основен приоритет пред БСП ще бъде развитието на икономиката, защото без силна икономика няма как да се развиват социални дейности. Социалната политика, образованието и здравеопазването също ще бъдат във фокуса на партията.

БСП вече е внесла някои предложения, като например промяна на КСО, което включва преизчисляването на всички пенсии, като базата да бъде средният осигурителен доход за 2012. Също така се подготвя закон за храните, насочен към дребния и среден производител. Една от мерките е да се задължат големите търговски вериги да предлагат определен процент български стоки от растителен и животински произход. БСП е внесла промени и по отношение дейността на частните съдебни изпълнители, която е голям бич за хората в България.
Лично за мен приоритет е здравеопазването, защото в Гоце Делчев отговарях за този ресор. Затова ще предложа една добра практика - да се създаде фонд със средства от бюджета, който да поеме издръжката на млади медицински специалисти, лекари, които специализират. Размерът да бъде 3 минимални работни заплати, но тези млади специалисти да са задължени с договор да останат да работят в българското здравеопазване за периода на специализацията, която в повечето случаи е 5 години.

-Ще изпълни ли Народното събрание пълния си мандат?

-Този въпрос зависи най-вече от управляващите. От първите им действия обаче става ясно, че програмата им за управление се разминава от това, което са обещавали по време на предизборната кампания. Освен това самото коалиционно споразумение съдържа предпоставки за несигурност с това, че когато единият от партньорите не е съгласен с дадено предложение, той може да търси подкрепа за своите действия от другите партии в парламента. Освен това самото споразумение е било направено на базата на много компромиси, така че много трудно правителството ще изкара цял мандат.

- Взаимодействието между Народно събрание, президент и правителство.

- Силно се надявам да има добро взаимодействие. Още повече, че това е особено важно преди председателството ни на Съвета на ЕС. Мисля, че президентът, от позицията, която изпълнява, може да бъде един коректив на правителството и това ще бъде полезно за България!