Почетен знак на Военната академия в София бе връчен на Патриарх Неофит
Секция: Православие
12 Май 2017 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почетен знак на Военната академия в София бе връчен на Патриарх Неофит

/КРОСС/ Почетен знак с лика на Г. С. Раковски и Почетна грамота получи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София по повод 105-годишнината на висшето военно училище.

Лично началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети днес Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх Неофит.
По време на срещата двете страни разговаряха върху изконната връзка между Църквата и Армията и важната роля, която има военното свещенство за поддържането на воинския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите. Патриарх Неофит и генерал Ангелов изразиха желание тези връзки да се заздравяват и да се върви натам: да се върне Църквата и свещенството в Българската армия, както е било преди атеистичния период и каквато е практиката и днес в редица европейски страни.

Генер. Ангелов постави пред Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит въпроса да се направят нужните стъпки, та богослуженията в параклиса "Св. Архангели" на Военната Академия да станат редовни, а не само по повод специални празници.

Бяха обсъдени и някои конкретни въпроси от взаимен интерес и събития със съвместно участие.