Валентин Радев: Неотложна е оптимизацията на личния състав в МВР
Секция: Интервюта
13 Май 2017 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Радев: Неотложна е оптимизацията на личния състав в МВР

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи Валентин Радев говори по актуалните теми в ресора му в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус".

Министерството на вътрешните работи е усвоило 1.053% от отпуснатата на страната ни от Европейската комисия помощ за справяне с миграционния натиск по южната граница. Това съобщи министър Валентин Радев на петъчния парламентарен контрол по повод строежа на граничната ограда. Общият размер на предвидените средства е 160 млн. евро. Крайният срок за усвояването на първите 101 млн. евро е 1 октомври, а за останалите 59 млн. евро - 1 януари догодина. Припомням, че спешната финансова помощ бе осигурена през септември 2016 година от Комисия след настояването на българския министър-председател Бойко Борисов. Аритметиката обаче поставя сега въпроса - ако за 9 месеца са усвоени едва 2%, как за 4 ще бъдат усвоени 65% и за 3 още 33%? Дали въпросът е с повишена трудност - отговаря министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

- Г-н министър, ще стигне ли време, за да бъдат усвоени издействаните с толкова упоритост 160 млн. евро?

- Благодаря за анонса първо, точно такава е информацията, както съобщихте. А дали ще се справим и дали ще стигне времето, ще знаем есента - на 1 октомври или в края на годината за втория транш - останалите 59 млн. евро. Първите 101 млн. евро трябва да бъдат усвоени до 1 октомври. Но едно мога да уверя слушателите и всички да знаем, че това, което е направено досега, и вие казахте - малко по-дълъг е периодът, пък не са направени необходимите постъпки и така много малък е процентът на отпуснатите обществени поръчки и реализираните. Така е, но трябва да знаем, че има и организационни причини. Хубаво е да дойдат парите, трябвало е може би преди това да се работи, но никой не е знаел, че все пак, че ще бъдат отпуснати. Когато се дадени, се прави такава структура в Министерството на вътрешните работи, която се занимава с тези процеси. Събрани са опитни хора, разбира се повечето от тях, но все пак докато се сработи колективът, докато се започнат нещата. Сега считам, че вече няма такива извинения. Опитваме се да засилим с още специалисти, да подсилим, да добавим, и то специалисти, които са правили обществени поръчки в такива мащаби защото става въпрос за сериозни средства, за да заработим с още по-усилено темпо. И надявам се да успеем поне голямата част да усвоим до края на годината. А ако се наложи, аз и в парламента казах, имаме такава нагласа и в нашите договори, да отложим с няколко месеца усвояването. Това не е добре за нас, тъй като става въпрос за пари, които трябва да бъдат осребрени - за униформено облекло, за специализирано оборудване, за високопроходими патрулни автомобили за Министерството на вътрешните работи, и част от средствата ще отидат за Министерството на отбраната, което ни подпомагат.

- Има ли надежда процедурите по обществените поръчки все пак да бъдат затворени навреме и коректно изпълнени - това е вашата министерска гаранция?

- Надявам се, защото нали разбирате - работим по закон. Той е доста тежък, но всички го спазваме. Аз идвам от друго ведомство, където по същия начин се спазват правилата. Тук е също силово ведомство, и тук виждам, че хората се стараят и спазват правилата. Така че процедурите са тежки, но ако няма обжалвания, съм оптимист. Ако има обжалвания, което също е по закон и в реда на нещата, само при този случай, според мен може да се случи така, че да отминем някой от тези срокове и да поискаме от нашите съюзници удължаване на сроковете.

- На българо-турската граница какво е състоянието на системите и на индивидуалните средства за наблюдение?

- Аз днес (б.р. - вчера, 12 май) употребих думата „задоволително", което не се хареса много на опозицията, но все пак аз говоря от най-високата трибуна и казвам истини като министър. Да, такова е състоянието. Там също има проблеми, като на много други места. Проблемите основно за тези системи - те са т.нар. „информационни", различни са, но по принцип „Интегрирани системи за наблюдение" или „системи за наблюдение" на границата. Там имаме проблеми, тъй като е изтекъл гаранционния срок. Това са ни задръжките, които имаме в момента. Има някои договори, които трябва да бъдат сключени или обществени поръчки да бъдат обявени за резервни части. Стремим се и това да го наваксаме. Забелязахме го, установихме го и както се казва модерно „адресирахме" проблема. Сега остава да го решим, за да заработят и те в пълен капацитет и да има надеждна защита срещу мигрантския натиск.

- Важният въпрос наистина, министър Радев, българските граници имат ли надеждната защита от мигрантския натиск и каква е готовността ни срещу него?

- Да, имат надеждна защита - това е сигурно, не че аз го казвам като министър - това показват данните. И дадох пример - само тази сутрин ми докладваха, че на входа има задържани трима, а на изхода - четирима. Тоест, виждате колко са ниски границите, праговете вече, няма такъв натиск. Това е благодарение на добрата работа, нека да подчертая, на няколко правителства. Това не е само на правителството на г-н Борисов преди това, или пък на служебното, или сега ние сме направили нещо толкова бързо. Въпросът е това състояние, тази потенциална опасност, която е на юг от нашите граници, да си остане потенциална и да е някъде извън нашите граници. Но тук, това, което правим в момента, да продължаваме да го правим с тези темпове, и да не отслабваме хватката, бих казал малко по-спортно. Включително и участието на Министерството на отбраната, то също да помага на Министерството на вътрешните работи, както и досега, с промените на закона, и да продължаваме тази висока готовност, която я тестваме буквално всеки ден, да остава, каквато оценка дадох и в парламента - висока.

- Вие идвате от системата на Министерството на отбраната. Това ще ви помогне ли за съвместната работа по граничния контрол?

- Това е една от идеите, когато се ангажирах с тази отговорност, бях натоварен по-скоро. Симбиозата в последно време е не само у нас - искам да обърна внимание на вашите слушатели, че така се случва и в Европа. Всички решиха, че е добре да се използват възможностите не само на една система и на едно силово ведомство, каквито задачи има примерно Министерството на вътрешните работи по охраната на границите - говоря за сухопътните, защото с морската е ангажирано Министерството на отбраната, но то да се включи и по подпомагане на опазването на сухопътната граница. Променихме законодателството - чл. 57 и сложихме три алинеи: охраната на границите вече се подпомага и от министерството, и от въоръжените сили, най-общо да кажем и Българската армия. Така че това е голяма надежда, че нещата ще стават по-добри както се случват не само у нас, както и в Европа го правят. Който е ходил в Брюксел е виждал, че включително въоръжените сили се използват не само за охрана на границата, а включително за терористични атаки.

- Да, виждали сме патрулните двойки. Вие сте външен за системата на МВР, как ви посрещнаха в министерството?

- Това никой не ме е питал досега - благодаря ви за въпроса. Как да кажа? Любезно, с надежда, може би с очакване предполагам. Срещам много одобрителни погледи и не само от хората, които си работят. Трябва да кажа, че аз познавам доста от тях, това не трябва да се забравя, тъй като сме работили заедно - бил съм и член на комисията в парламента, която се занимава и с тези въпроси обществената сигурност. Така че такова е моето усещане. Дано аз оправдавая очакванията - по-скоро това си мисля.

- Започна ли поставянето на проблеми? Кои от тях изискват неотложно решаване?

- Да, започнаха. Веднага ми казват. Това навсякъде го има разбира се, и тук. Но системата е много голяма - те са близо 50 хил. души - повече са като брой да речем, не говоря за отговорности, а само за числен състав. Проблем има и с личен състав, но по-малък, ако направя това сравнение с Министерство на отбраната. Тук тези, които не са попълнени в щата, са по-малко - десетина процента. Това при нас, в другата система се счита за нормално. Но тук особеното е и забелязах, че това са хора, които са полицаи на терен, както те казват - хора, които са долу по ниските нива. Нагоре има заетост. И аз обърнах внимание, че е по-добре всички да се заемем с този процес и да погледнем надолу, да има полицаи, както казахме и в нашата предизборна кампания, на терен или там, във всички населени места, ако не, поне там, където има нужда, там да бъдат те. Друг проблем, който и днес обсъждахме - телефон 112 - там има системи, които не са поддържани и т.н. Това е много важна система, особено председателството. Това е друга тема - Министерството на вътрешните работи е много ангажирано с темата.

- Да, вие ще охранявате на практика председателството.

- Точно така, цялото. Големите сгради - да започнем оттам, защото това е най-голямата задача - НДК, където ще се провеждат срещите, разбира се и другата сграда, освен НДК. Летището, пътищата, изобщо столицата. Това са много ресурси, много голяма ангажираност. И аз забелязах доста добра нагласа в колегите ми тук, които ще отговарят - Главна дирекция „Национална полиция" и нейният ръководител, които пряко са ангажирани с изграждането на системи в момента, които са недостатъчни. Така че това е един друг проблем - председателството. Има куп други, мога да ги изреждам включително и по границата. Подготвяме хора, които трябва да отиват там - знаете има такива процеси. Включително с промени в образованието - това е много важно също - в Академията на МВР, да обучим повече хора, които да могат да извършват полицейска дейност, с разследване и т.н. И не само това, и редица други задачи, но това са първите, които не търпят отлагане. Има международни проекти, които трябва да бъдат придвижени. Опитваме се с моя екип, който в момента е почти, но все още имам да го формирам, да не изпуснем някакви важни задачи. За щастие, в държавата няма в момента някакви специални случаи, които да отнемат вниманието на ръководството на Министерството на вътрешните работи и на държавното ръководство. Малко по-спокойно работим, въпреки напрегнатостта да открием проблемни въпроси, с които да започнем веднага.

- Пред вас ще стоят неизбежно проблемите, свързани с борбата с престъпността, с битовата престъпност, с тероризма и с оглед и на приближаващото председателство, тези проблеми ще застават приоритетно на първо място. Готови ли сте да се справите? Разработвате ли вече вашия софтуер за тази цел?

- Такъв собствен нямам, но се опитвам да намеря най-доброто, което е направено досега. Там, където има слаби места, нещо да направим. Започнахме с първите стъпки. Видяхте, че бързо назначихме, това е необходимо, главен секретар на ведомството. Веднага на неговото място на СДВР да назначим човек, също и това направихме, защото трябва да бъдат овладявани тези процеси. Столицата е много голяма. Тук знаете, че живеят над милион и половина, може би са нашите граждани. Така че и това да е под контрол. Да, няма как да не се погледне така отвисоко да се задържи тази битова престъпност поне на тези нива. Не искам да разказвам и така се опитвам как да избягам от това да разказвам какво си мислим да направим, защото ми се струва, че първо трябва да го направим, така да се види дали има начални стъпки и тогава да го коментираме. Но няма да избягам от това да ви кажа нещо, което нещо се случи и е свързано с Пътната полиция. И да припомня на вашите слушатели, че преди няколко години, първото правителство на ГЕРБ, аз бях в другото ведомство, след това народен представител и силно впечатление ми правеше, гледайки отстрани системата, как намаляха тези смъртни случаи по пътищата. От хиляда те слязоха на около пет и нещо, шестстотин. Това беше много важно, че беше се случило и тогава така отстрани се радвах и казвах: да бе, може би магистралите помагат, или не знам какво точно, може би добрата работа на КАТ. Сега разбирам, че те леко са се покачили, на около 700 и малко отгоре, това ще бъде също един акцент от работата ни. Включително и със закупуване на автомобили, което е направила госпожа Бъчварова и бившият министър на МВР са сключили договор миналата година, и сега започваме буквално да заливаме нашите дирекции по места.

- Вие вече връчихте ключове.

- Да, затова така ми е пресен споменът и искам да го свържа точно с това, тази борба, буквално с войната по пътищата, даже и тази дума бих употребил, да бъде по-активна и си позволих да говоря и сега ще го кажа на служителите на МВР, и на тези, които са на пътя най-вече: да се опитат да дадат максималното. Ето, Министерството, държавата отделят пари, закупуват се нови автомобили. Даже бях много приятно изненадан какво има вътре в автомобила, едни специални системи, заснемат ги камери, и как работят с гражданите, включително правят запис на говора ако говорят с гражданите, имат мобилно печатно устройство. Всичко това аз предполагам, че който гражданин се докосне, ако има и добро отношение от полицая, който е професионалист и освен, че наказва лошите, а и помага с всички тези средства, които има. Това е много добре и така ще повдигне, което е много важно според мен и ще го повтарям докато съм на този пост, авторитета и доверието не само в органите на реда, а и в държавните институции. Защото тези хора, полицаите на пътя, най-често се срещат с гражданина. И след това, разбира се, и всички останали в полицейските управления, по всякакъв повод, когато отиват гражданите, те се сблъскват с тях. Това е много важно те да бъдат мотивирани, ако щете, добре облечени, да бъдат така културни, да свикнат хората да търсят помощта на полицията. Това е една моя отдавнашна мечта. Аз много пъти съм я разказвал, дано успеем нещо да правим в тази посока.

- Предстои ви, господин министър, да повишите културата на обществото в отношението към българската полиция, както това е в нормалните цивилизовани страни, към които се стремим да достигнем?

- Процесът е двустранен. Добре го казахте. Не само едните, но и другите трябва. Разбирам, че това трябва да стане бавно, но като много българи, много други, разбира се, също са живели там. Аз съм пътувал също и виждам как се отнасят към полицаите в Щатите, в Канада, в Англия. Постоянно го давам за пример трябва да се опитаме да го направим това. Няма да стане бързо, имам съзнание за това, но постепенно каквото трябва държавата чрез ръководството на Министерството на вътрешните работи ще прави, но нека и те се стараят. И ще се опитаме да ги мотивираме и трябва да намираме добрите кадри, да ги поощряваме, това ще се опитаме да направим.

- Как ще го направите, ако случайно бюджетът на вашето ведомство, бъде намален за догодина?

- Първото нещо, което ще направя, ще се вгледаме, какво имат другите държави, къде се намираме ние. Защото, ако нещо правим сами, трябва да се сравняваме с някои и да решим къде сме. Това е първото нещо. Предполагам, че има такава информация, аз просто ще я актуализирам и ще решим какви пари ни трябват за тази численост, защото такива сравнения са важни. Само парите не решават нищо. Става въпрос и за интензивност, за оптимизация. Ще се вгледаме първо в това и следващата стъпка ще бъде, ако решим, че е необходимо и че това ще помогне, тогава ще помолим парламента да отпуска повече средства. Но засега, струва ми се, че това не е първата ни грижа. Първата ни грижа е оптимизацията, защото се дават средства в момента и по линия на председателството, които ще бъдат използвани и след като приключи председателството.