Проф. Горчев: Финансирането на ин витро процедурите е добре за България
Секция: Здраве
19 Май 2017 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Горчев: Финансирането на ин витро процедурите е добре за България

/КРОСС/ Финансирането на ин витро процедурите, от страна на държавата, е един много добър пробив в здравеопазването, коментира пред БНТ професор Григор Горчев. Според него, това ще да де шанс на много хора да станат родители.

"Процентът на стерилни двойки в България е голям. Не само женският, но и мъжкият фактор е от значение. В България са разрешени до три опита, а сега вече се разрешава 4, което според мен е максималния брой. След четвъртия намалява сериозно шансът", обясни медикът.

Според Горчев, това дава шанс и на жените с ракови заболявания, на които се налага да им бъдат намалени детеродните функции.

"Много е тънка нишката. Отпадат лимитите за нещо, за друго не. Тук смисълът не е толкова финансов, колкото етичен. Защото в България има ин витро центрове, които работят доста професионално и имат между тях една донякъде лоялна конкуренция. В този случай те се самоконтролират. Но аз гледам повече като онколог, отколкото като човек занимаващ се с ин витро. Тук аспектът би могъл да се смени в друга посока, защото за жалост са много чести раковите заболявания в ранна възраст. За съжаление често идват млади жени с рак, на които трябва да се отстранят детеродните органи, ако не могат да се запазят по една или друга причина. И от тази гледна точка, се финансира замразяване на яйцеклетки и ембриони на жени с онкологични заболявания, което от етична гледна точка е добър старт и добра атестация за България", каза още проф. Горчев.