Каракачанов ще оправя имиджа на армията
Секция: Коментари
19 Май 2017 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов ще оправя имиджа на армията

/КРОСС/ Засега без пари, но с добри намерения

Веднага след първото си посещение във военно формирование - 68-а бригада „Специални сили", което по общо признание е елитно, Красимир Каракачанов реши, че трябва да оттегли внесения в парламента от служебното правителство Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. Не е съгласен с някои оценки, особено с тази, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". Настоява и за повече препоръки в документа. Тези разсъждения министърът направи на първото заседание на комисията по отбрана, когато представи своя екип.

Ще се наложи обаче да върне времето назад. Според Закона за отбраната и въоръжените сили „Министерският съвет ежегодно до 31 март внася в Народното събрание доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, по който Народното събрание се произнася с решение". Кабинетът на Огнян Герджиков го внесе на 24 април, но има оправдание, защото в определения срок нямаше парламент. Но това е най-малкият проблем на фона на най-важните решения за армията, които закъсняват не с месеци и дни, а с години и десетилетия.

От политическа гледна точка Красимир Каракачанов най-вероятно е прав. Всеки, който се постави на негово място, ще му бъде неудобно да отиде на срещата на върха на НАТО в Брюксел след една седмица с тази констатация. Ясно е, че с промяната на формулировката едва ли въоръжените ни сили изведнъж ще започнат напълно да изпълняват своите конституционни задължения. И едва ли със смекчаване на иначе острите проблеми МО ще получи повече пари в бюджета си.

От военна гледна точка обаче Красимир Каракачанов не е прав, или може би частично не е прав. В момента дефицитът от кадри във въоръжените ни сили е около 8100 военнослужещи, в т.ч. 5600 кадрови и 2500 резервисти. Тук съм склонен да вярвам на неговия заместник генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. Съгласно военните теории, казва той, ако некомплектът на част или съединение е под 10 процента, се нарушава частично боеспособността им, ако процентът е под 30, те са небоеготови. С оглед на средата за сигурност, посочва заместник-министърът, ние не можем да си позволим въоръжените сили да нямат пълен комплект и пълни способности. Логично е, що се отнася до армията, да има връзка между боеспособността и изпълнението на конституционните задължения. В този случай обаче прозира противоречие между министъра и експертите. Последните са същите, които писаха доклада. Само министърът е друг.

Впечатляват първите изявления на Красимир Каракачанов, с които той защитава труда на военнослужещите и не буди съмнение в искреността си да имаме армия с адекватни способности. Тази му позиция обаче би могла да се приема като несъгласие не само с оценката на служебния кабинет за състоянието на отбраната и въоръжените сили, но и с мнението на президента и върховен главнокомандващ. Знае се, че контрол върху служебното правителство има само държавният глава. Няма да бъде добре, ако оттук прозира друго противоречие, макар и частично.

Каквито и изявления да се правят, без пари нищо не става. Дори и министърът да обявява за герои военнослужещите, които сами си купуват екипировката като парашутистите. На всички е ясно, че е по-добре да служиш в добре финансирана армия, отколкото в бедна и да разчиташ единствено на ентусиазма си. И така сме побеждавали във войните преди 100 години, но сега времето е друго.

Не е обнадеждаваща и приетата от правителството актуализирана средносрочна бюджетна прогноза до 2020 г. С увеличение на военния бюджет от 15-20 милиона, и то чак от 2019 г., добрите намерения ще си останат само красиви приказки. В раздела за отбрана не става и дума за увеличаване на военните заплати, както е например в този за образованието. Дано не се стигне до положението от 1 януари 2020 г. войнишката заплата да бъде колкото минималната работна заплата, както е записано в прогнозата, т.е. 610 лева. Тогава няма да има нужда от доклади.

По-скромен е от Николай Ненчев

Ако зависеше от мен, заплатата на един редник нямаше да е 608 лв., а поне 1000 лв., ще направим каквото можем за увеличение на заплатите в бюджет 2018 г., обещава министър Каракачанов при посещението си в 68-ма бригада "Специални сили". Точно преди година на въпрос на журналисти в парламента каква да бъде заплатата на войника тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев отговори: "Според мен 2500 лева, действително с най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече." Остана си с най-добрите чувства и с доброто желание.

Автор: Спирдон Спирдонов, в-к "Труд"