Медиите - удобният виновен при политически скандали
Секция: Анализи
19 Май 2017 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медиите - удобният виновен при политически скандали

/КРОСС/ Казусът с нацистките поздрави и скандала около Валери Симеонов има няколко страни, коментира в предаването "Преди всички" по БНР Николета Даскалова от Фондация "Медийна демокрация":

„Този казус има няколко страни. От една страна, е самият информационен повод, самите снимки, самото съществуване на подобни снимки, което е наистина един сериозен проблем, тази заигравка със символите на нацизма, това омаловажаване, превръщането им в нещо нормално, нещо банално, което само по себе си отваря врати, за допускането, за приемането, за възпроизводството на тази толкова страшна идеология и в крайна сметка притъпява обществената чувствителност.

От друга страна, е реакцията на замесените страни и тук имаме две гледни точки. От една страна, е думата на Валери Симеонов, който атакува вестник "Сега", от друга страна, е вестник "Сега". Въпросът е на кого да вярваме тук? Дума срещу дума. Ако има запис, много лесно може да се докаже кой е прав и кой е крив, но ако няма запис, няма как да отсъдим. И тук няма как да не се съобразим с досегашното поведение и на господин Симеонов, и на вестник "Сега". Трябва да кажем, че вестник "Сега" е едно издание, което е критично издание като цяло, така че, ако е направило нещо подобно да манипулира думи, това би било наистина един чудовищен прецедент на погазване на етичните и професионални правила в журналистиката. От друга страна, господин Симеонов е известен с невъздържан език, с подобно отношение към различни малцинствени и уязвими групи, и така някак си отива да е казал подобно нещо".

Николета Даскалова коментира думите на Симеонов, че ще съди вестника. Според нея заплахите със съд на дадена медия са удобна стратегия за отклоняване на вниманието:

„Да видим дали наистина ще се стигне до съд. Медиите са удобна мишена за подобен род заплахи, защото добре знаем всички, че има медии, които правят подобни неща. Средата е толкова политизирана, пълно е наистина с порочни практики, не от всички медии, разбира се, не от всички издания, но тази всеобща заразеност прави подобен род нападки и заплахи очаквани".