Продадоха картина на Баския за 110 милиона долара
Секция: КУЛТУРА
19 Май 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продадоха картина на Баския за 110 милиона долара

/КРОСС/ Картина без заглавие на Жан-Мишел Баския бе продадена в четвъртък за 110,5 млн. долара на търг на Сотбис в Ню Йорк. Това е рекорд за нюйоркския художник, починал през 1988 г., предава „Дарик".

Картината с внушителни размери (1,83 на 1,73 м), на която е изобразена тревожеща черно-цветна глава на предимно небесносин фон, участва в търг, който продължи повече от 10 минути - твърде необичайна продължителност.

Предишният рекорд е от май 2016 г., когато друга картина без заглавие с гигантски размери (2,38 на 5 м) достигна 57,2 млн. долара по време на търг на "Кристис".

В четвъртък цената тръгна от 57 млн. долара - почти колкото рекорда на познатия само с псевдонима SAMO от стените на Ню Йорк. Търгът бързо се превърна в дуел между купувач от залата и друг, който наддаваше по телефона. Първият стигна до 97 млн. долара като остави другия купувач да достигне 98 млн. долара. Към тях се прибавят и разходите и комисионата.

Ударът на чука, който сложи край на наддаването, предизвика ръкопляскания и одобрителни възгласи на присъстващата публика.

Картината не е била обект на продажба, нито е показвана пред публика, след последното й участие в търг на "Кристис" през 1984 г. Тогава анонимен колекционер даде скромните 19 000 долара за картината, нарисувана през 1982 г.

Неочакваната смърт на Жан-Мишел на 22 август 1988 г., докато е още на 27 години, разтърсва мнозина, а причината за смъртта е свръхдоза хероин.