Парламент без "Воля", ако изборите бяха днес
Секция: ПОЛИТИКА
19 Май 2017 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламент без "Воля", ако изборите бяха днес

/КРОСС / ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес.

Това сочат данните от национално представително проучване на агенция "Барометър България", цитирано от news.bg. То е направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП.

"Барометър България" реализира анкета сред 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона. 21,7% от респондентите заявяват твърдо, че няма да гласуват.

На въпрос "Ако изборите за български парламент бяха днес, за коя политическа партия бихте гласували?", анкетираните, които са заявили, че ще гласуват, дават следните отговори: за ГЕРБ биха гласували 34,2%, за БСП гласуват 27,6%, за Обединени патриоти са 11,2% и за ДПС съответно 8,6%.

Партия "Воля", която в момента е парламентарно представена, биха подкрепили 2,2% от анкетираните. При така декларирана подкрепа, ако изборите бяха днес, формацията нямаше да попадне в Народното събрание.

В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, "Да, България", "Нова република" и АБВ. Твърдо под 4 % остава подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%.

ГЕРБ повишава с малко своята електорална подкрепа, сравнено с предходно изследване на "Барометър България". Увеличава се подкрепата и за патриотите. Партия ДПС затвърждава позиции в рамките на традиционния си електорат. Не се наблюдава преливане на подкрепа от привържениците на ДПС към ДОСТ.

Така наречените десни партии поотделно печелят симпатиите на между 1,7-1,9% от анкетираните. Не е ясно дали, ако те се съюзят, един нов десен субект би акумулирал достатъчно електорална нагласа са прескачане на 4-процентната бариера за представяне в парламента.