Антидопинговата агенция с четири условия към Русия
Секция: СПОРТ
19 Май 2017 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антидопинговата агенция с четири условия към Русия

/КРОСС/ Заместник-генералният директор на Световната антидопингова агенция (УАДА) Роб Келър обяви четири условия, за да бъдат възстановени пълномощията на руската антидопингова агенция (РУСАДА), съобщава порталът Imsidethegames.

Възстановяването на доверието в руския допингов контрол е огромна стъпка към връщането на руските спортисти на големите форуми, както и намалява възможността те да бъдат спрени от участие на предстоящата Зимна олимпиада в Пьончан през 2018 година.

По думите на Келър изискванията включват: избор на независим председател на РУСАДА, доказано отсъствие на конфликт на интереси, обезпечаване на достъп по всяко време до биологичните паспорти на състезателите, а също така назначаването на секретни сътрудници в борбата с допинга. Келър е изпратил писмото с тези желания на УАДА и с въпрос дали руснаците вярват, че подобно нещо е възможно. В противен случай наистина може да се стигне до спиране на спортисти от Русия до Зимната олимпиада.

През 2016 година шефът на УАДА Ричард Макларън заяви, че в Русия съществува държавна система за покровителстване на стимулирането със забранени препарати. Конкретно най-силно се опариха руските лекоатлети, които бяха извадени от участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, както и от предстоящото световно първенство в Лондон.