Учени с пробив в борбата с Ебола
Секция: Наука
19 Май 2017 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени с пробив в борбата с Ебола

/КРОСС/ Учените са на път да направят пробив в борбата срещу Ебола. При анализ на кръвта на оцелял при последната епидемия човек е открито антитяло, което неутрализира и трите основни щама на вируса, съобщава сп. "Мениджър".

То може да открие пътя към създаването на първата ваксина и на антивирусни препарати с по-висока ефективност срещу вирусния агент. Досега няма ваксина или масово лечение срещу инфекцията, при която смъртността е сред най-високите.

Най-тежката епидемия засегна 4 страни в Западна Африка между 2013 и 2016 г. и отне живота на над 11 000 души от 29 000 заразени.

Антителата, които неутрализират патогени и токсините досега се смятат за най-обещаващата крачка в борбата срещу вируса. Повечето от тези терапии обаче са ефикасни само срещу един щам на Ебола. Един от препаратите, коктейл от 3 антитела, действа при щама Заир например, но е напълно безполезен при щамовете Судан и Бундибужо.

Тъй като не е възможно да се предскаже кой от щамовете ще предизвика следващата епидемия, учените търсят терапия, която може да лекува или да предотврати инфектирането с всички познати щамове на Ебола, поясняват имунолозите.

При изследването на кръвта на оцелелия от Ебола са изолирани 349 антитела. 2 от тях са успели да блокират всички известни щамове на вируса в тъканни култури при лабораторни условия. Подействали и при опити с мишки и порове, заразени със смъртоносни дози от трите основни щама. Откритието е в основата на нов коктейл антитела, който е бил изпитан и върху по-едри животни.