Георги Дончев с подиум на Хокенхайм
Секция: СПОРТ
06 Юни 2017 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Дончев с подиум на Хокенхайм

/КРОСС/ Българският пилот се върна на победната серия в Porsche Sports Cup.

Третият и четвъртият старт от Porsche Sports Cup Германия, които се проведоха тази неделя на Хокенхайм, преминаха отлично за Георги Дончев. Българинът и немският гост-пилот Давид Ян записаха едно първо и едно трето място в стартовете в клас 5d-991 GT3 Cup на Endurance сериите, с което заслужиха и третата позиция в общото класиране.

Въпреки обилния дъжд на квалификациите, отборът на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) се класира на пета позиция в третия старт за сезона, а още след първия завой Поршето с номер 168 изпревари три съперника и излезе на второ място, а след това и на първо. Малшансът стигна Дончев в последната обиколка, когато двама пилоти успяха да го изпреварят и така екипът завърши на трето място.

Във второто състезание българинът стартира от 7-ма позиция (4-та редица), после загуби едно място, но бързата смяна в бокса с Давид Ян (едва половин секунда над позволеното минимално време) и доброто каране на немския пилот след това изведе тима до почетната стълбица. Тазгодишният победител в 24-те часа на Нюрбургринг в клас SP7 изпревари съперниците в класа, а и двама от горния клас 7f, което доведе не само до първа позиция в клас 5d-991 GT3 Cup, но и до трето място в общото класиране.

За разлика от първите два старта през април, този път Дончев и Ян се включиха и в свободните тренировки, и в квалификациите с новото Porsche 911 GT3 Cup, което вече беше в „пълно бойно снаряжение" и перфектен външен вид след изненадващите ремонти, които се наложиха след първия старт. Познат от най-добрите GT състезания по цял свят, моделът е част от серийно произвежданите „бързаци" в Gran Turismo серията на Porsche и може да се похвали с 460 конски сили. Автомобилът на Дончев дължи тази мощност на шестцилиндров 3.8-литров мотор, а управлението е поверено на шестстепенна скоростна кутия с пневматично управление. С общото си тегло под 1200 килограма, Поршето направо „хвърчи" по пистата, което пък превръща стартовете от състезанието в уникално забавление за зрители и фенове. Това лято състезателният автомобил на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) ще посети и България, за да може всеки любопитен да го погледне отвътре и да се почувства като пилот от престижната надпревара на Porsche.

В следващите два месеца пилотите от Porsche Sports Cup ще могат да починат или да наблегнат на тренировките, тъй като петият и шестият старт от кампанията са в последния уикенд на юли, когато емоциите ще завладеят Ред Бул Ринг в Шпилберг (Австрия).