SpaceX се готви да изстреля българския спътник BulgariaSat-1
Секция: Технологии
16 Юни 2017 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
SpaceX се готви да изстреля българския спътник BulgariaSat-1

/КРОСС/ Компанията "Спейс Екс" (SpaceX) направи успешен тест за статично запалване на двигателите на "Фалкон 9" - ракетата, която ще изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 в космоса, съобщиха от "Интелдей солушънс".

Изстрелването е планирано за 19 юни, 2.10 ч. EDT (21.10 българско време). "Фалкон 9" ще изстреля българския сателит от историческата ракетна площадка 39A, известна с мисиите Аполо, в Кейп Канаверал.

След извеждането в космоса "Спейс Екс" отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на вече летялата ракета върху автономния кораб-дрон "Of Course I Still Love You" ("Разбира се, че още те обичам") в Атлантическия океан.

BulgariaSat-1 ще използва доказалия се вече първи модул на "Фалкон 9", приземен за първи път на 14 януари тази година, като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация.

BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.