Японските коли и части поевтиняват в Европа
Секция: Автомобили
17 Юни 2017 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японските коли и части поевтиняват в Европа

/КРОСС/  Европейския съюз е готов веднага да предложи на Япония премахване вносните такси за автомобили и автомобилни части, които идват от Страната на изгряващото слънце, съобщава агенция Nikkei.

В отговор на това ЕС иска свалянето на вносните мита за селскостопанската продукция, която идва в Япония от Европа, като тук влизат свинско месо, сирене и вино. Решението на Токио няма да е лесно, тъй като опозицията в японския парламент е против отмяната на тези мита, защото това може да застраши местните производители.

Около 10% от външната търговия на Япония е със страните от ЕС, така че подобно споразумение, което може да бъде подписано в началото на юли, ще се отрази добре на бизнеса.

Сега ЕС налага мита от около 3-4 процента на автомобилните части и 10% на готовите коли, които идват от Япония. Според Nikkei, офертата на ЕС обхваща 90% от автомобилните части и промяната на законодателството може да влезе в сила веднага.

Митата за автомобилите обаче ще е по-сложна тема - японците искат те да отпаднат в рамките на следващите 7 години, а от ЕС държат срокът да е 10 години.