ЮНЕСКО одобри четири български биорезервата
Секция: Туризъм
17 Юни 2017 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЮНЕСКО одобри четири български биорезервата

/КРОСС/ ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан", „Червената стена", „Сребърна" и „Узунбуджак" за биосферни резервати. Това стана по време на 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата", състояла се в Париж от 12 до 15 юни, съобщи Министерството на околната среда и водите.

С решението си Съветът потвърди, че четирите биосферни резервати отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия.

Биосферните резервати са инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност. Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за това, че съответната територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление.

В продължение на почти 40 години 16 български биосферни резервата са изпълнявали ефективно „консервационна" и „логистична" функция за опазването на генетичните ресурси, видовете и екосистемите и осигуряването на условия за научни изследвания, мониторинг и образование. През годините концепцията за биосферните резервати се е развивала, съобразно съвременните предизвикателства.

Постепенно на преден план е излязъл човекът и взаимодействието му с природата. Първоначалната функция на биосферните резервати се е надградила - от чисто „опазваща" и „научна", е станала „функция на развитието", ориентирана към устойчивото ползване на природните ресурси, изтъкват от Министерството на околната среда и водите.