Нападението в Лондон е терористичен акт
Секция: СВЯТ
19 Юни 2017 07:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нападението в Лондон е терористичен акт

/КРОСС/ Нападателят в Лондон е на 48 години. Тереза Мей потвърди, че става дума за терористичен акт. Тя свиква днес Съвета по национална сигурност.

Бус връхлетя върху пешеходци в североизточната част на Лондон, се казва в съобщение на Скотланд Ярд.

Инцидентът стана в района на улица „Севън систърс роуд". Засега се съобщава за един загинал мъж, 8 души са ранени.

„Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали", се казва в съобщението.

Един човек е задържан.

Според мюсюлманския съвет, представителната организация на мюсюлманите във Великобритания, инцидентът е станал пред джамия. Пострадали са над 10 души. Очевидец съобщи за две тела, останали да лежат на земята.

„Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молитви са за жертвите", се казва в съобщение на организацията, пише БГНЕС.

В свещения за мюсюлманите месец Рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ.

"Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", заяви в декларация министър-председателят Тереза Мей.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението. "Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие", заяви Корбин.

Полицията потвърди, че хората са заловили извършителя на престъплението. Съобщава се за един загинал и десетки загинали.

Пред Нова тв посланикът ни в Лондон Константин Димитров заяви, че е рано да се каже дали има пострадали български граждани.