СФСМВР: Позицията на министър Радев за заплатите е неприемлива
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юни 2017 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СФСМВР: Позицията на министър Радев за заплатите е неприемлива

/КРОСС/ На 24 и 25 юни УС на СФСМВР ще обсъди и вземе решения за местата, формите и началната дата на активни протестни действия - в столицата и страната - срещу ниските трудови възнаграждения в системата на МВР

Служителите на МВР ще излязат на протест на 5 юли. Това съобщи пред ”Хоризонт” заместник-председателят на синдикалната Федерация на служителите в МВР Генадий Тенев.

Полицаите по закон нямат право на ефективни стачни действия и най-вероятно ще се съберат на шествие в центъра на столицата.

Окончателното решение за протеста ще бъде взето следващия уикенд на заседание на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в София.

По-рано Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР покани министър Валентин Радев на преговори.

В декларация синдикатите определят като неприемлива и будеща недоумения позицията на министъра, в отговор на исканията им за по-високи заплати. 

Управителният съвет (УС) на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) намира не само за изненадваща, но и за неприемлива позицията на министъра на вътрешните работи, изразена във връзка с решенията, взети на заседание на Съвета за социално партньорство в МВР, провело се на 15 юни 2017 г. Това съобщават от СФСМВР.

Федерацията започва и разговори с други синдикални организации - както в системата на МВР, така и извън нея - за участие и подкрепа на тези протестни действия.

В писмото на федерацията се посочва още:

"Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи „Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните". Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава - като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог.

Очевидно министър Радев приема Съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса - увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР.

Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР. Главният извод, който УС на СФСМВР прави от изложените факти е, че Съветът за социално партньорство очевидно не е подходящият формат за провеждане на преговори за увеличаване на основните заплати на служителите в МВР. Представителите на Федерацията ще продължат да участват в работата на Съвета, но УС на СФСМВР отправя покана към министъра за започване на преговори с личото му участие. Всеки опит подобни преговори да се възложат на някой с по-нисък ранг Федерацията ще приеме единствено като опит за отлагане и протакане.

(Длъжни сме да добавим, че с писмо от 12 юни УС на СФСМВР поиска среща с министъра, на която да му бъдат изложени така липсващите му аргументи. Това писмо все още е без отговор и ако министърът не е запознат и с него, проблемът отново трябва да се търси в сградата на ул. „6-и септември".)".