Кой превърна „Колокита“ край Созопол в каменодобивна кариера?
Секция: Анализи
19 Юни 2017 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой превърна „Колокита“ край Созопол в каменодобивна кариера?

/КРОСС/ Стефан Шарлопов - истината, фалшът и лъжата

През изминалата седмица гръмна поредният мегаскандал - „Созополисгейт". По своите мащаби той засенчи всички досегашни , дори нашумелият през последните години „Дюнигейт".

„Раят за милионери" Созополис е на път да се превърне в ад за „успелият български бизнесмен", „известният милионер", „българският Доналд Тръмп"... и т.н.
Стефан Шарлопов. „Невиждан еко-скандал с мултимилионера Шарлопов", „Чудовищно! Шарлопов унищожил скали и си прави частен плаж", „Окръжна прокуратура - Бургас погна милионера Стефан Шарлопов", „Ударна акция! Прокуратурата погна милионера Стефан Шарлопов" - това е малка част от заглавията в медиите, а поводът - образуваното досъдебно производство срещу виновно лице за унищожени скални образувания в защитената местност „Колокита" в района на ваканционния комплекс „Созополис" на „баровеца" Стефан Шарлопов.

Досъдебното производство е образувано на 5 юни т.г., след като Окръжна прокуратура - Бургас бе сезирана от ВКП. За това престъпление в Наказателния кодекс на Р България е предвидено наказание „3 години лишаване от свобода" /чл. 278 „В"/. В някои медии веднага, твърде услужливо, започна да се налага тезата, че поради голямата си заетост Шарлопов не е знаел за брутално унищожените феноменални скални образувания /фиорди/ и отговорността за извършеното престъпно деяние ще се носи от управителите на комплекса.

Това естествено е абсолютна лъжа!

Нито един здравомислещ човек не би могъл да си представи, че управителката, която бяха изтъпанили пред телевизионните камери, твърде обикновена и семпла на външен вид, е упълномощена и може да организира и ръководи такава огромна по мащаб незаконна строителна дейност. Въпросната „изкупителна жертва" глупаво и наивно се опитваше да обясни, че през последните 2 - 3 години, т. е. откакто Шарлопов е собственик на комплекса, точно в района на въпросния плаж морето е помляло брега на парчета. Лъжа! Това са може би най-здравите скали на българското Черноморие, устояли милиони години на всякакви природни бедствия и катаклизми, до идването на Шарлопов.

Созополчани пък твърдят, че скалите са взривявани, трошени и „прибутвани в морето" /по думите на самия Шарлопов/. Десетки са свидетелите при последната му „акция" от 27-28 май т.г., отразена с обширен снимков материал в рубриката „Аз репортерът" на БТВ. Тогава Стефан Шарлопов бе струпал тежка строителна механизация и лично ръководеше „прибутването на скални маси в морето" и насипването на пясък за да си „сложи 5-6 чадърчета за наши собственици, които искат да стоят край морето и да го гледат" /от изявлението му в „Здравей България" на 8 юни т.г. по Нова ТВ/.

В типичния си нагъл и арогантен стил той наговори купища глупости, като без да се усети направи и следното самопризнание: „все пак прибутването на скални маси в морето бе грешка". Всичко останало в интервюто му по Нова бяха безобразни лъжи: Т.н., върху бетонната площадка, изградена на мястото на двете божествено красиви заливчета /фиорди/, съществували до появата на олигарха, нямало да има плаж, а брегоукрепително съоръжение. Лъжа! Това лесно може да се види дори в сайта на „Созополис" - вместо „5 - 6 чадърчета", върху засипаната с пясък бетонна площадка са монтирани десетки чадъри и понтон, по който баровците да влизат навътре в морето.

Това нима не е плаж? Между другото, някой трябва да обясни на Шарлопов, че изграждането на „брегоукрепително съоръжение" без строително разрешение е още по-голямо закононарушение от изграждането на плаж /води се като обект от първа категория по ЗУТ/.

сн. 2014 г.

Следващата лъжа - не съм разрушавал скални образувания /фиорди/. Тя лесно може да се докаже ако хронологично се прегледат качените в интернет снимки и видеоклипове от последните няколко години. Всеки полуграмотен човек лесно би открил разликите - преди Шарлопов брегът е стръмен, недостъпен, под него има няколко живописни заливчета... Сега на тяхно място има взривени скали, бетонна площадка, засипана с чакъл и пясък - частен плаж, една вероятно незаконно изградена кръчма и асфалтов път до тях...

Това е и отговорът на въпроса от заглавието на тази статия.

От другата страна на „Колокита" в същия комплекс, друг виден олигарх - собственикът на „Трейс" Николай Михайлов също ползва незаконно обособен частен плаж с масивно изградена бетонна стълба до него.

 

сн. 2016 г.

В предаването по Нова от 8-ми юни Стефан Шарлопов изглеждаше по-страшен и храбър дори от „ловеца" на мигранти Динко. Той заяви, че би се разправил „по мъжки" с всеки хулиган, попаднал в хотелите му. Размаха пръст и срещу хората, дръзнали да извадят на бял свят неговите закононарушения и със заплашителен тон каза, че знае кои са! Сякаш някой му е виновен за унищожените скали или за изсечените дървета в парка на Сандански. По този въпрос има един груб, но точен израз: „Кой ми с.. в гащите?"...
А за финансовите си неуредици е прав - потърсиха ни хора, на които олигархът дължи „известни суми", но затова ще пишем след като приключи журналистическото ни разследване.

Автор: Камен Нотев