Цацаров: Повече право и по-малко политика за съдебната реформа
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юни 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров: Повече право и по-малко политика за съдебната реформа

/КРОСС/ "Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила". Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде "Фокус".

"Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (бел. ред. за Съдебната реформа) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам", коментира Цацаров. По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото.

Главният прокурор коментира и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота,и пряк избор от всички съдии от съдийската квота. "Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров.

Той добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС. "Избрани бяха колеги, които според мен първо, заслужават уважение. Второ, това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение", заяви главният прокурор.

На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите Цацаров отговори."На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са заговорили не съдии, а членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. Но не може да ми кажете по-добре ли се случиха при вас. И в двете колегии и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е".

Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов. "Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов, както лично така и професионално, мисля че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Но нямам никакво намерение да го превръщам в личн. Това не е нормално", каза Сотир Цацаров.