Ердоган отива на среща с Меркел
Секция: СВЯТ
19 Юни 2017 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган отива на среща с Меркел

/КРОСС/ Реджеп Ердоган ще посети Берлин и ще се срещне с канцлера Ангела Меркел в критичния период на обтегнатите отношения между Турция и Германия. Турският президент ще направи работно посещение в немската столица 7 и 8 юли т.г., съобщиха от пресслужбата му, цитирани от БТВ. 

Предстоящата визита се преценява като особено важна, тъй като идва на фона на обтегнатите в последно време отношения между Анкара и Берлин.

Ердоган бе обвинил Берлин по време на предизборната кампания за референдума в Турция на 16 април в "прилагане на фашистки методи" заради това, че немските власти не разрешиха провеждането на предизборни митинги сред турските избиратели в Германия.

Проблемите около ФЕТО (организацията, считана за организатор на осуетения опит за преврат през юли м.г.) и Кюрдската работническа партия (ПКК), които според Анкара получават подкрепа в Германия, се очаква да бъдат критичните теми в разговорите.

Анкара ще настоява за екстрадиция на лицата, за които разполага с данни, че са свързани с ФЕТО и се намират в Германия, отбелязват източници.

Не на последно място в разговорите се очаква да бъде засегната и темата за базата "Инджирлик" в турския окръг Адана. Ердоган ще посети Германия непосредствено след като Берлин обяви плановете си за изтегляне на германските войски от базата.