Американци правят суперавтомобил с 13-литров двигател и 1000 конски сили на метан
Секция: Автомобили
05 Юли 2017 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американци правят суперавтомобил с 13-литров двигател и 1000 конски сили на метан

/КРОСС/ Американската компания Godsil Motorcars обяви, че работи върху суперлуксозно купе, което трябва да се превърне в най-добрия автомобил в света в клас Grand Touring. Според шефа на фирмата - Джейсън Годсил, машината ще се казва Godsil Manhattan V16, като ще се движи на метан, предава Automedia.

От компанията допълват, че при разработката на модела дизайнерите са ползвали за вдъхновение луксозни американски автомобили от 30-те години на миналия век - такива като Duesenberg, Packard и Cadillac.

Бъдещият Godsil Manhattan V16 ще се произвежда в САЩ, като ще използва компоненти само местно производство. Двигателят с обем 13 литра и мощност 1000 к.с. също ще бъде направен от американска фирма.

Разработката на автомобила е започнала още през 2010 г., но засега „Годсил" не иска да разкрива никакви други подробности, като показва единствено компютърни скици на бъдещия модел. Все пак е известно, че направеното от въглеродни нишки шаси е разработка на компанията Panoz, която е работила върху него в продължение на 4 години.

Първоначално в Godsil Manhattan са имали намерение да оборудват купето с електрически силов агрегат. Джейсън Годсил обаче е пресметнал, че заради по-ниската стойност на горивото двигателят на метан има по-добри перспективи.

Сред особеностите на колата са каросерията в два цвята, панорамният покрив, четирите места - схема 2+2, както и отварящи се срещу посоката на движение врати. Ако се съди по разстоянието между двете оси от 3,4 метра, Godsil Manhattan V16 ще се превърне в директен конкурент на Rolls-Royce Wraith.

Всъщност в компанията са уверени, че техният автомобил ще заеме ниша, в която няма други коли, така че не мислят за евентуални конкуренти. Идеята на „Годсил" е автомобилът да излезе на пазара през 2019 г., а след това на неговата база да бъдат изградени всъдеход и суперкола, който ще получат същия V16 мотор с 1000 к.с.