ЕП създава комисия за установяване на пропуските, довели до терора в Европа
Секция: СВЯТ
06 Юли 2017 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП създава комисия за установяване на пропуските, довели до терора в Европа

/КРОСС/ Европейският парламент създава анкетна комисия, която ще има за задача да установи пропуските, довели до терористичните атаки в Европа, съобщиха от законодателния орган на сайта си.

Комисията със срок 12 месеца на работа ще се опита да установи практическите и законодателни пропуски в борбата с тероризма в съюза.

Конкретно тя ще отговаря за изпълнението на съществуващите мерки в областта на управлението на външните граници; пропуските в споделянето на съдебна, полицейска и разузнавателна информация между страните членки; по-тясна оперативност при споделянето на база данни; влиянието на антитерористичното законодателство на ЕС върху основните права; радикализация и ефективността на програмите за борба с радикализацията; пране на пари и финансирането на тероризъм, включително връзките с организираната престъпност и най-добри практики за защита на "меки" цели и важна инфраструктура като летища и гари.

30 евродепутати ще участват в специалната комисия, която ще е с мандат 1 г. Тя ще трябва да подготви междинен и окончателен доклад с фактологичните открития и препоръки.

Решението беше прието от 527 депутати, срещу 73, 36 се въздържаха.