Как “Сборная команда” заживя свой живот
Секция: Интервюта
10 Юли 2017 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как “Сборная команда” заживя свой живот

/КРОСС/ Николай Атанасов, Елена Жосан и Надя Валентинова радват публиката с изпълнения на любими руски песни

- Г-н Атанасов, как се роди "Сборная команда"? Тримата сте толкова различни и същевременно толкова добре се вписвате в програмата. Как се намерихте?
- Първо се открихме с Надя Валентинова. Тогава още бях водещ на "Нощен хоризонт" по БНР, а тя гостува в едно мое предаване и много ми хареса. После й предложих да направим нещо заедно, тя хареса идеята, но категорични действия не предприе и така продължи около година и половина. Реално започнахме да работим заедно преди половин година. С Елена Жосан започнах работа доста по-рано. С нея се засякохме в една формация. Но в тази формация нещата се разсъхнаха и с Ели направихме дует. В края на миналата година към нас се присъедини и Надя. Така първият ни съвместен концерт се състоя на 13 януари, ако не се лъжа, в един софийски рок клуб. Имахме съмнения, дали ще се получат нещата, но след като видяхме реакцията на публиката, разбрахме, че нещата са тръгнали в положителна посока. След това направихме още няколко концерта, като единият беше посветен на Владимир Висоцки и така "Сборная команда" заживя свой живот.

- Вие изпълнявате любими руски песни, сред които са и тези на Висоцки, от известни руски филми и още много други, като всеки път залите на вашите концерти са пълни. В тази връзка, можем ли да кажем, че българинът изпитва носталгия по едни отминали времена или просто има глад за руска музика?
- При по-възрастните ни слушатели има го елементът на носталгия. Но като цяло за хора ценители, хубавата музика няма родина. Тоест класиката, говоря за класиката като руски романси и бардови песни, те винаги са били ценени навсякъде. Тук вече не става въпрос за някаква носталгия по Съветския съюз и комунизма, в каквото ме обвиняват понякога. Тогава веднага задавам въпросите: Защо най-великият музикант на ХХ век Луис Армстронг пее "Очи черные"? Защо песента "Натали" на Жилбер Беко с руски елементи се пее от толкова много певци, защо Шарл Азнавур пее "Две китари" и други руски песни? Защо на Висоцки издават плочи в САЩ и Франция, макар за Франция да е по обясними причини, но в Щатите - защо издават плочи на Владимир Висоцки? Тоест хората, които не се ръководят от някакви конюнктурни съображения, от посоките на ветровете, които духат и от времето, в което живеем винаги са били ценени в света.

- Каква е вашата публика? На концерта ви в с. Чавдар видях и доста млади хора.
- Младите хора откриват за себе си руската песен. Те идват от любопитство на такива концерти. И когато дойдат вече няма начин да не станат почитатели на руската песен. Преди години се организира един концерт в Благоевград в един университет, но се оказа, че ще пеем основно пред ученици и салонът действително беше препълнен с тийнейджъри. Аз толкова много автографи не съм раздавал за цялата си музикантска практика. Така че, младите тепърва ще откриват руската песен. Просто няма кой да им покаже, защото в повечето семейства се слуша чалга или друга музика. Затова те няма как да открит руската песен. И когато се озоват по случайност или от любопитство на един такъв концерт, те откриват една Вселена, един Космос.

- Всъщност вие популяризирате руската музика в България. Предвид обтегнатите отношения с Русия в геополитически и икономически план, може би някой ви упреква за това, а други ви наричат русофил. Как реагирате на това?
- Какво значи дали съм русофил? Що се отнася до руската култура, музика, кино естествено, че съм русофил, как няма да бъда русофил. И не ме интересуват отношенията ни с Русия, аз не мога да не ценя това, което цял свят е признал. Почитател съм на тази култура, имам топло чувство към руснаците и не защото ни свързва славянството, една легенда недоказана и т.н. От десетките, стотици контакти с руснаци през живота ми аз изпитвам само топли чувства към тях. Политиците са тези, които разединяват хората на планетата и създават едно друго настроение и отношение, докато музиката, културата и изкуството обединяват хората. Така през 2013 година получих една престижна награда за изкуства - "Золотая муза" за високи творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни взаимоотношения. Какво повече да кажа.

- Признавам, че дори сред руските изпълнители не съм чувала някой да звучи толкова сходно с Висоцки. Избягвам да ви наричам имитатор, защото ми се стори, че пеете от душа и просто звучите като Висоцки. Кога се роди това влечение към творчеството му?
- Открих Висоцки, благодарение на един мой приятел Иван Узунов, който днес е един от най-известните ландшафтни дизайнери. Бяхме още студенти в началото на 70-те години и един ден той донесе лентов магнитофон и ми каза: „Чуй сега един руски певец. Гласовете ви са много сходни!" Когато го чух направо онемях и веднага започнах да го заучавам. С руския винаги съм бил на ТИ, но понякога за свалянето на текстовете от записите ми помагаха приятелите ми московчани. И така започна всичко.
По-късно, докато майката на Висоцки беше още жива, я включвах в мои предавания по програма "Хоризонт". Тя пък знаеше за мен от нейна българска приятелка и в ефир ми е казвала, че се радва за това, че има един такъв българин, който продължава да пее песните на нейния Володя и ги прави така, че е трудно различимо. И да, аз не имитирам Висоцки, дори на всеки концерт пея според настроението си и настроението на публиката. Всеки път пея неговите песни по различен начин, което е показател, че не имитирам.

- Наричат ви българския Висоцки. Как приемате това?
- Разбира се, че ме ласкае това. Защото де факто няма друг изпълнител, който толкова много да се доближава до тембъра му и начина на изпълнение на неговите песни. Всички така ме знаят "българският Висоцки" и това е положението, независимо от това, че пея и други песни, включително и български.

- Освен всичко, вие сте един от най-любимите радио водещи на много слушатели, които със сигурност искат да разберат какви са вашите планове в бъдеще.
- Не съм се отказал от желанието си да бъда водещ в радио. Имам оферти от различни радиостанции, няма да казвам още кои са, да речем, че очаквам нещо да се случи. Също така имам предложения за телевизионно предаване, както и предложения от 2-3 телевизии. Но аз съм на принципа, че каквото трябва да се случи, то просто се случва. Така че, времето ще покаже. Истината е, че в момента съм ангажиран повече с музикални проекти и мечтая да пея на руска сцена. И може би това ще се сбъдне, защото когато човек мечтае за нещо много силно, то се случва. Също така пробвам възможности в бившите съветски републики, защото там има носталгията по СССР и руските песни са безкрайно ценени по обясними причини. Тоест, голямата ми цел е да стъпим със "Сборная команда" на територията на бившия Съветски съюз и най-вече в Русия.
В по-близка перспектива ни очаква един голям концерт в Бургас, който ще се състои на 4 август в Летния театър.

- Наде, как от рок-банда „Гранулом" премина към руски песни?
- За мен е изключително лесно, защото аз пея всякакви стилове много отдавна. Любовта ми към руската музика, не само към определен стил, е повече от 21 години. И даже според мен малко се забавихме с проекта "Сборная команда - музикална програма". Трябваше да стане поне преди две години, но пък може би точно сега му е дошло времето.

- Каква е целта на "Сборная команда"?
- Основната ни цел е да представим нашето виждане и любов към руската песен.

- Сигурно някои вече те наричат русофил, кой с добро, а кой с упрек. Как реагираш на тези определения?
- Разбира се, даже и комунистка ме наричат. Всъщност аз имам афинитет и към сръбската култура, и към латиноамериканската песен, и особено към немската хеви метъл школа и тяхната дискотечната музика от 80-те. По тази причина как ли не са ме наричали през тези години, но мен категорично слабо ме интересува, аз съм професионалист. Професионална певица съм и мога да пея каквото си искам.

- Ти пееш руски песни не само в цяла България, но и в други страни. Освен това пееш и на няколко езика. Как реагира чуждестранната публика, когато запееш руска песен?
- Пея на седем езика. Публиката реагира много положително.

- В България как се посреща "Сборная команда"?
- На нашите концерти основно идват хора, които харесват руската музика, а също и рускоговорящи. Това, което забелязваме ние е едно топло посрещане, хората се радват и най-вече се радват на разнообразието от песни, което предлагаме. Защото ние пеем всичко - естрадни песни, романси, бандитски или така наречените блатные песни, руски рок, песни от незабравимите киноленти, като "Беларуската гара", "Бялото слънце на пустинята", "Диамантената ръка" и т.н. И не на последно място песни от руския фолклор.

- Казваш, че не сте формация, нито група, а програма?
- Точно така. Ние не сме група, формация, състав и т.н. Защото нашата идея в концепцията на "Сборная команда" е да предлагаме разнообразна руска програма, тоест всеки от нас да допринася с различни стилове и свои интерпретации за приятното настроение на хората, които обичат руската песен. Всеки от нас тримата има свой репертоар и се редуваме в изпълненията. Аз конкретно допринасям с песни от естрадния жанр, поп, рок и метъл. Точно тази комбинирана различност ни превръща в един страхотен продукт, според мен, който ще поеме максимално голяма аудитория. Ние сме широкоспектърни, уникални сме сами по себе си и наистина в България нямаме аналог. Пеем в цяла България, навсякъде ни посрещат много добре и това ни радва.

Инфо: Николай Атанасов, известен журналист, дългогодишен водещ на "Нощен хоризонт" и музикант, наричан още българския Висоцки.

Концерт "Любими руски песни" на "Сборная команда" в летния театър в Бургас ще се състои на 4 август. Начало: 20.30 ч. Билети може да се закупят в билетната каса в градинката до х-л България в Бургас. Телефон за резервации: 0894-898-098


Автор: Олга Гурска, в. „Русия днес - Россия сегодня"