Захариева: От нас зависи дали ще сме в ядрото или периферията на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
16 Юли 2017 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева: От нас зависи дали ще сме в ядрото или периферията на ЕС

/КРОСС/ Важно е да се разбере има ли злоупотреби, свързани с НДК, кой ги е извършил, с което темата ще бъде затворена и ще престанем да се отклоняваме от целите, които имаме за времето на европредседателството ни. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева .

Министър Захариева е съжалявала - още преди в общественото пространство да се развихри скандала с Мирослав Боршош и Лиляна Павлова и обвиненията за злоупотреби със средства за ремонта на НДК - че общественото внимание у нас е било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателството на ЕС, а не какви са целите, които ще се стремим да постигнем през този период.

Шефът на МВнР призова аферата около НДК да бъде оставена в ръцете на компетентните органи. И допълни, че в Брюксел никой не я е питал за случващото се около НДК. „Важно е да установим има ли злоупотреби, кой ги е извършил или не и това ще затвори темата", каза Захариева. Мнението й е, че е важно да се установи истината за скандала и имало ли е такива неща.

Що се отнася до програмата за времето, през което ще бъдем начело на Съвета на ЕС, тя ще бъде конкретизирана в края на годината не поради забавяне, а тъй като трябва да се изчака какво ще е изпълнението от страна на сегашния председател на Съвета на ЕС Естония, за да видим кои досиета ще останат за времето, когато ние ще поемем позицията. Захариева каза, че по време на българското европредседателство вероятно ще бъде дебатът за бъдещето на ЕС, за бежанската вълна.

Това какви са перспективите за България в ЕС според Захариева зависи от самите нас - дали ще сме в ядрото или в периферията на Съюза. „Готови сме да подпишем договора, новото правителство в Македония също подава такива сигнали", каза Захариева във връзка с огласеното да се случи на 2 август подписване на Договора за добросъсдествно между България и Македония. И допълни, че за нас е важно да имаме стабилен и проспериращ съсед. Що се отнася до слуховете за противоречия в Скопие по отношение на договора според министър Захариева „всичко е в техните [на македонците] ръце, ако те не са готови - да се сърдят на себе си".