Кутев: България е заплашена от етнически конфликти! Бедността е ужасна
Секция: Интервюта
16 Юли 2017 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кутев: България е заплашена от етнически конфликти! Бедността е ужасна

/КРОСС/ Заместник председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев се обяви срещу каквато и да е разруха на паметници. Когато нямаш минало, нямаш и бъдеще, нямаш ли вярната оценка на миналото, нямаш никаква оценка за бъдещето, заяви той в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Разрушаването е свързано с хуните, ние може и да не вярваме в гръцките богове, но пазим статуите им, не сме ги разрушили, подчерта той. Червеният депутат припомни, че БСП официално се разграничи от паленето на крана пред паметника на НДК и нямат нищо общо с това.

Кутев бе попитан допуска ли от ГЕРБ да проявят политическа щедрост и да дадат на БСП паметника на Бузлуджа.

„Напълно допускам и това да направи, защото той, Бойко, често си сменя мнението. Честно казано, за мен услугата беше, когато се намесиха Патриотите и го спряха, защото Бузлуджа носи само разходи, огромни разходи, които 25 години вече държавата не иска да постави. Ние не сега сме разбрали, че архитектурният паметник на Бузлуджа е уникален. Не сега разбираме, че към него има огромен международен интерес и много хора и на изкуството, и хора, носещи уважение, говорят за в него, снимат го и го препредават. Просто държавата няма пари за това", каза Антон Кутев. И веднага обясни, че си обяснява позицията на държавата, като попита риторично - ако държавата даде 50 или 100 милиона за Бузлуджа, а не ги даде за хората с увреждания, това добре ли ще лъде или ще бъде лошо.

Депутатът обясни, че БСП би срещнала огромни проблеми, за да може да направи нещо за паметника и в партията имат различни тези за това какво би трябвало да стане.

Антон Кутев коментира и скандала с ремонта на НДК.

Според него скандалът около двореца е много показателен, както и опитът в момента всичко това да се прехвърли върху Деница Златева. „Тя може да е подписала нещо, ама ако някой е пренасочил парите незаконно. И това не е тя, а е Боршош", посочи Антон Кутев. Лиляна Павлова ще излезе права накрая след всичко, което се случи, предвижда той.

Запитан скандалът "НДК" ли е най-големият трус за управлението, Антон Кутев отговори: "Не! Битовата престъпност! Тя може да се превърне в заплаха за етническия мир." Изправени сме пред възможност за етнически конфликти, смята той. "Не може човек с характеристиката на Валери Симеонов да отговаря за тава. Той никога не е поемал ангажимент да бъде толерантен. Неговото политическо верую е антитолерантността", посочи Кутев.

Според него най-голямата заплаха за България е бедността. Кутев посочи, че хиляди възрастни хора умират, защото не могат да си платят лекарствата, а се водят починали от естествена смърт.