България и Унгария ще засилят сътрудничеството си в енергетиката
Секция: ИКОНОМИКА
17 Юли 2017 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Унгария ще засилят сътрудничеството си в енергетиката

/КРОСС/ Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Брюксел с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Двамата обсъдиха двустранните отношения, възможностите за по-задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката, както и перспективите пред Западните Балкани. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева и Сиярто подчертаха, че трябва да се ускори работата по регионалните енергийни проекти, което да позволи диверсификация не само по маршрутите, но и по източниците на доставка. Европейската комисия вече подкрепи българската инициатива за газовия хъб "Балкан", който да допринесе за изграждане на конкурентен и либерализиран газов пазар. Вицепремиерът Захариева направи преглед на плановете за изграждане на интерконекторни връзки и терминали за втечнен газ в региона.

Двамата министри обсъдиха и взаимодействието си по отношение на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година и на унгарското председателство на Вишеградската група от 1 юли 2017 година за 12 месеца.

"Единственият път пред региона е държавите да получат европейска перспектива", изтъкна Захариева.

Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По отношение на миграцията министър Захариева изтъкна, че това е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България настоява още от 2013 г.

Министър Сиярто изтъкна отличните отношения в полето на бизнеса между Будапеща и София. Унгария е сред важните икономически партньори на България и е в топ 10 на чуждестранните инвеститори с 1114,5 млн. евро преки инвестиции за периода 2002-2017 г., като стокообменът за 2016 година е 1 388,0 млн. евро.

По официални данни българската общност в Унгария наброява 6000 души и е едно от 13-те официално признати малцинства в страната.