Председателят на ДАБЧ: Бесарабските българи имат огромен духовен и творчески потенциал
Секция: Интервюта
03 Август 2017 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на ДАБЧ: Бесарабските българи имат огромен духовен и творчески потенциал

/КРОСС/ Петър Харалампиев е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина. От декември 2014 г. до май 2017г. Харалампиев е бил зам.-областен управител на област София. Бил е изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация "Българе".

Информационна агенция КРОСС потърси новия председател на ДАБЧ да отговори на въпросите на бесарабските българи от Украйна и Молдова.

- Вие сте председател на ДАБЧ от месец и половина. Успяхте ли да се запознаете с проблемите на бесарабските българи?

- Мисля, че съм добре запознат с проблематиката, тъй като бесарабските българи са историческа диаспора, която е играла съществена роля в миналото на българския народ, оставила е трайни следи в обществения и културния живот на родината ни. От средите на бесарабските българи произхождат военни, университетски учени, политици с принос в развитието на българската държава след Освобождението.

Днес официално българите в Украйна и Молдова са около 300 000. Неофициално са вероятно и два пъти повече. Особено внимание следва да се обръща на съхраняването на българското им съзнание и културната им идентичност. Днес можем да говорим за Българско Възраждане в Бесарабия. Сънародниците ни имат възможност да изучават български език и българска история, създават фолклорни състави. Краеведските изследвания посочват на изследователите пътя на интереса им към корените .

Съвременните проблеми на общността се определят от спецификите на живот в Молдова и Украйна, а като добавим и малко познатите на българите в България таврийски българи в Запорожието, които са вторична миграция от Бесарабия, но сега са много близо до военните конфликти, всичко това утежнява ситуацията, при която живеят нашите сънародници.

Въпреки трудностите, обществените им организации и неделните училища се стараят да поддържат българския дух, българското присъствие в този район, достатъчно силно и осезаемо.

- Към кого да се обърнат бесарабците, които нямат гражданство, но имат желание да работят в България?

- Те могат да се обърнат към Координационния център за връзка с българите в Украйна, който е в ДАБЧ. Работят специални телефонни линии и електронен адрес.

- Каква е функцията на този координационен център и с какво може реално да бъде полезна на българите от Украйна?

- Във връзка със сложната обстановка в Украйна през 2015 г. е създаден Координационен център за връзка с българите в Украйна. Това решение е взето по време на среща в Министерския съвет между министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе.

Центърът е ситуиран в Държавната агенция за българите в чужбина и осигурява по-тесния контакт със сънародниците ни, повече диалог и по-голяма увереност, че страната ни е реално ангажирана с техните проблеми в трудната ситуация. В него са представени Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на здравеопазването, Държавната агенция „Национална сигурност", Държавната агенция за бежанците, Държавната агенция за българите в чужбина, Националното сдружение на общините в България, Българският червен кръст, Асоциацията на българите в Украйна.

На последното заседание в МС с участието на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика на Р България г-н Валери Симеонов, бяха споделени добрите практики в Гурково, Казанлък, Раковски и в сферата на туризма през изминалите две години и половина, където работят бесарабски българи. В „Булметал" АД в Гурково в момента там са настанени и работят около 170 семейства.

Проявен е интерес от още 50 големи български фирми, които търсят висококвалифициран персонал. Постигнато е принципно съгласие да се намалят сроковете за обслужване на сънародниците ни при издаването на необходимите документи за труд и пребиваване в България, което е в унисон с политиката на Правителството за облекчаване на административната тежест.

- Основният проблем за бесарабските българи е, че не притежават жилище в България. Може ли бесарабските българи да кандидатстват за общинско жилище?

- За общинско жилище могат да кандидатстват само ако са български граждани.

- В Украйна и Молдова има много български танцови и певчески състави за деца и възрастни, както и други родолюбиви организации, които създават музеи на българския бит в Бесарабия, театрални постановки на български език, фолклорни фестивали, концерти на български език и много други. Има ли фонд или държавна програма, чрез която може да се кандидатства за финансова поддръжка за сценични костюми, за организирани на събори на тамошните българи? Какъв е редът за кандидатстване?

-Да, в Украйна и Молдова са създадени десетки родолюбиви организации, танцови и певчески състави, които съхраняват българските традиции, обичаи и култура. Дейността им е израз на духовното възраждане на нашите сънародници в този регион. ДАБЧ подкрепя тяхната работа, поддържа контакти с ръководствата, представители на сдруженията гостуват в Агенцията. Много от тези структури са удостоени с най-високи отличия на ДАБЧ. Само през 2016 г. дейци на Ансамбъл „Родолюбие" и театър „Смешен петък" в Тараклия са наградени с най-високи отличия по повод, съответно на 35 и 30-годишния им юбилей. Наградено от нас е и телевизионното предаване „На буджакска вълна" в Кишинев.

От българите в чужбина са създадени стотици фолклорни танцови и певчески ансамбли. В САЩ те са над 60. Чрез родния фолклор сънародниците ни по света поддържат една по-жива връзка с България. На много от тях ДАБЧ е предоставила, макар и в ограничени количества, национални костюми. Удовлетворяването на всички нужди обаче е непосилна за Агенцията задача.

- Има ли организации на бесарабските българи в България? Запознати ли сте с техните цели, дейности, проблеми?

- ДАБЧ работи още от своето създаване активно с Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец". То е основано в далечната 1990 г. в София с идеята да запознае българите в България с развитието на нашите сънародници в Молдова, Украйна, Казахстан. Агенцията и Дружеството съвместно отбелязват 29 октомври, Деня на бесарабските българи. Радостно е, че и в селищата на нашите сънародници в някогашните Бесарабия и Таврия това честване вече намира място в празничния им календар.

Една нова организация е Центърът на бесарабските българи в България. Той възникна по инициатива на бесарабските българи в България и на научни сътрудници, които работят в Института за етнология и фолклористика към БАН, и сдружение „Еврофючър". Дейността на Центъра е насочена към подпомагане на пристигащите студенти - бесарабски българи за по-бърза и безболезнена адаптация към обстановката в България, първите им стъпки тук, консултации по най-различни вълнуващи ги въпроси.

- Смята се, че град Болград в Украйна е столицата на бесарабските българи. За да се улесни подаването на документи за българско гражданство, получаване на информация, визи и т.н. българите от Болградския район отправиха апел през 2013 г РБ да отвори консулство в гр. Болград. Българските власти имат ли желание и готовност да се отвори филиал на Одеското българско консулство, което да обслужва район, където българите са мнозинство?

- Болград се е превърнал в символ на съхраненото българско самосъзнание. В Болград е открито първото българско общообразователно училище. Издигнат е Величественият храм „Свето Преображение Господне". Учредена с правителствена грамота на молдовския княз Н. Богориди на 28 юни 1858 г. е Болградската гимназия. ДАБЧ подкрепя инициативата за откриване в Болград на филиал на Генералното ни консулство в Одеса. Но този въпрос е от компетенцията на Министерство на външните работи.

- Бихте ли съдействали за организация на един по-мащабен събор в България на българите от чужбина? Бихте ли станали патрон на един такъв?

- Организирането в България на събор на българите от чужбина е мащабна проява, която изисква внимателно обмислена програма, съобразена с интересите на сънародниците от различните региони по света, голям финансов ресурс, какъвто понастоящем не е наличен в ДАБЧ и разбира се взаимодействие и участие на всички държавни институции, които имат отношение към българските общности. На Роженския събор през 2000 г., осъществен с участието на ДАБЧ, присъстват над 200 000 души. Но в по-малки мащаби Агенцията спомага за организирането на фестивали с участието на български състави от чужбина. В началото на м. август т. г. под патронажа на ДАБЧ ще се проведе Международен фолклорен фестивал „Българският фолклор е магия" в Стара Загора, с подкрепата и на Общината.

- Какви очаквания има България и обществото й от бесарабските българи?

- Бесарабските българи имат огромен духовен и творчески потенциал, който може да бъде неразделна част от потенциала на Голямата България, която не е очертана с гранични линии, а живее навсякъде по света чрез своите чеда. Мисля, че най-важното е бесарабските българи да пазят своите български корени, да общуват с България в културен, научен, икономически план. С оглед съхраняването на националната идентичност на младото и най-младото поколение, най-важна е грижата за поддържането на родния български език, на историческата памет и националните ни традиции. Бесарабските българи трябва да използват по-широко възможностите за употреба на българския език в обществения и културния живот на Украйна и Молдова, тъй като законодателството там им дава това право.

- В коя държава, по ваше мнение, най-активно се развива българската общност. Къде е най-сплотена, най-дейна и може да защити своите интереси, включително и на централно ниво?

- Сравнително нова, но голяма и много активна е българската общност в Испания. Понастоящем там работят и живеят около 140 хиляди българи. Създадени са най-много български неделни училища - близо 50, множество асоциации за популяризиране на българската култура и традиции, фолклорни ансамбли. Във Валенсия и Валядолид през 2017 г. станаха факт прекрасни събори на българския фолклор. В тях участваха самодейни формации за български фолклор от Мадрид, Барселона, Валенсия, Хатива, Валядолид, Палма де Майорка.

В исторически план, най-старите български емигрантски общности са тези в Германия, Австрия, САЩ, Канада. С бързи темпове нараства общността ни в Германия през последните години, в момента най-голямата в Европа с численост около 300 000 души, организационно много активна, с изградени структури от всички профили. В областта на културните взаимодействия интензивно работят старите германско-българските дружества, създадени като организации за приятелство с България, осъществили и множество хуманитарни проекти в полза България. Много активни са и студентските ни сдружения. В Германия вече функционират и организации, в които членуват само сънародници. Интересен факт е, че дружеството в Офенбах, разположен в непосредствена близост до Франкфурт, е основано по инициатива на бесарабски българи от Болградския район.

Българите в Северна Америка имат присъствие още от края на по-миналия век. Периодът на масовото преселване започва след Илинденско-Преображенското въстание. Там е създаден целият спектър от сдружения: културни, образователни,спортни, конфесии, медии. В Канада специално е застъпено сдружаването на бизнес основа. Канадско-българския бизнес съвет е създаден с цел да организира форуми, двустранни проучвателни мисии, помощ на канадски компании за подготовка на документи за участие в международни търгове в България и други. Една от най-активните организации в района на Лос Анджелис е „Антика България", която организира ежегодно „Майски тържества на българската култура". Фестивалът в Сиатъл е сред най-масовите културни събития в САЩ и се провежда всяка година от 26 до 30 май. Традиционни са съборите по случай 24 май в Сан Диего, Сан Франциско и Сиатъл. Участието на стотици българи в тези прояви е израз на стремежа им към запазване на родните традиции и култура.

- Защо в някои страни това се постига, в други не?

- Много са факторите, които оказват влияние върху степента на развитие на българските общности във всяка отделна държава. Те са свързани с конкретната обществено-политическа, икономическа и културна среда. В някои региони обстановката е по-сложна, тъй като българите са подложени на асимилация и отстояването на правата, включително правото на сдружаване, изисква последователност на действията и ясни цели. Важно е сънародниците ни по места да са инициативни, сплотени, да имат желание да създават организации, неделни училища, медии, да съграждат църкви за съхраняването на културните ни ценности и християнските добродетели.

- ДАБЧ има ли изработена стратегия за работа с българите от историческите диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и т.н., които не са граждани на България?

- На 23 юли 2014 г. от Министерския съвет на Република България бе приета Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. Целта на стратегията е създаването на политическа рамка за изграждането на комплексна, дългосрочна и интегрирана държавна политика в тази сфера. Там специално е подчертано, че българските граждани - временно или постоянно пребиваващи в чужбина, както и българите от историческите общности са неделима част от българския народ. Очертани са подходи и мерки за работа с отделните целеви групи в зависимост от спецификите на региона, възрастовите, социални и други характеристики.

- Има ли възможност за определяне на по-широк набор от функции и правомощия за ДАБЧ? В момента, дефакто, функцията на ДАБЧ е намалена до издаване на документ за български произход, за тези които искат да кандидатстват за българско гражданство и лично присъствието на събития, организирани от организациите на българите в чужбина по места. Освен спартакиади не се провежда нищо.

- Не бих се съгласил. Независимо от големия обем задачи, свързани с удостоверителната дейност на ДАБЧ, ежегодно се реализират множество инициативи в сферата на българското образование зад граница, културни инициативи, посветени на опазването на родовите корени и идентичност, подпомагат се училища, основани от сънародниците, сдружения, фолклорни ансамбли.

В момента се подготвя нов Устройствен правилник на ДАБЧ. В него са предвидени по-големи правомощия на институцията като орган на Министерския съвет за осъществяване политиката на българската държава спрямо българите и българските общности по света. Предвижда се също така Агенцията да разполага с по-голям бюджет и по-голям експертен състав, необходим както за аналитично-иннформационната дейност, така и за реализиране на проекти и инициативи с участието на българските общности и техните организации.

- Готови ли сте да потърсите начин за допълнителен щат и финансиране за театрални фестивали, младежки, музикални и танцови фестивали, научни и исторически конференции?

- Агенцията разполага с ограничен бюджет, а организирането на подобни прояви изисква наистина допълнителни средства. Все пак да не забравяме, че по своя характер те са прояви за популяризиране на българската култура в една или друга държава по света. В този смисъл, Министерството на културата също би могло да оказва съдействие.

ДАБЧ от години работи с неправителствения сектор и подпомага фолклорни фестивали в България с участието на ансамбли, създадени от сънародниците ни в Европа и Америка. Ежегодно агенцията оказва съдействие за осъществяването на популярния Общобългарски младежки събор "С България в сърцето" в Каварна през м. май. На него всяка година участват танцови ансамбли и на бесарабски българи от Украйна и Молдова.

Партньори сме в провеждането на младежкия фестивал „Музите" в Созопол през м. юли. Миналата година ДАБЧ е поела разходите за гостуването на групата от Одеса.

В началото на м. август в Стара Загора предстои Четвърта среща на български изпълнители от чужбина, на която сме традиционен партньор.

А през м. септември т.г. Агенцията отново ще бъде съорганизатор на Петия фестивал на съвременното българско кино в Одеса, заедно с Националния филмов център и Асоциацията на българите в Украйна.

Относно въпроса Ви за научните конференции, бих искал да подчертая, че още от своето основаване и досега, ДАБЧ организира самостоятелно или в партньорство с други държавни институции и научни звена форуми по проблеми на българските общности от Югоизточна и Средна Европа - кръгли маси, работни срещи, конференции. С институционалната подкрепа на ДАБЧ в момента се реализира научно-изследователския проект на БАН „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина". В средата на м. юли взехме участие в стартиращия проект на УНСС „Завръщащите се мигранти: сегментация и стратификация на икономическата мобилност".