Гьоков: Коалицията ГЕРБ-Патриоти е опасна за България
Секция: Интервюта
09 Август 2017 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гьоков: Коалицията ГЕРБ-Патриоти е опасна за България

/КРОСС/ Георги Гьоков в инетрвю за вестник "Дума". Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 г. Завършва инженерство в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат в 42-то и 43-то НС от листата на БСП в Стара Загора. В момента е зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то НС.

- Как оценявате изтеклия парламентарен сезон по отношение на проблемите в социалната политика? Ефективна ли беше работата на Комисията по труда, социалната и демографската политика и на НС?

- Да, вечните въпроси са актуални. Успяхме ли като народни представители да сме полезни на хората, на страната си чрез нашите законодателни инициативи и чрез парламентарната си дейност? Успяхме ли да дадем адекватни отговори по важните за обществото теми? На последните избори БСП увеличи 3 пъти подкрепата си и 1 млн. българи ни дадоха своето доверие да ги представляваме в парламента. Въпреки това загубихме и останахме опозиция. Още в началото ясно и категорично заявихме, че сме готови на диалог, за да постигнем съгласие по национално значимите теми като защита на националните интереси и националната сигурност, гарантиране суверенитета на страната, опазване на националните граници и сигурността на всеки български гражданин. Теми, свързани с външната политика, с бъдещето ни в ЕС и европредседателството. Особено важно за нас бе външнополитически решения да се взимат след обсъждане в българския парламент, защото как да се чуват нашите позиции, ако преди това не сме постигнали национално съгласие по тях. Националното съгласие е необходимо и по редица вътрешнополитически теми, включително и в социалната сфера.

Когато първата сесия на 44-то НС е зад гърба ни, виждаме, че и третото правителство на Борисов не само не оправда нашите надежди за конструктивно отношение по тези национални приоритети, но и за пореден път българските граждани се оказаха излъгани. Коалицията на ГЕРБ с ОП ги доведе във властта в името на народа, но точно заради тази власт те предадоха този народ.

- Защо?

- Защото нищо от обещаното не се случва, няма и да се случи. Затова няма да се уморя да повтарям, че както вълкът козината си мени, но нрава - не, така и ГЕРБ партньорите си във властта мени, но антисоциалната си политиката - не!

БСП е в опозиция! БСП не влезе в управлението по покана на ГЕРБ, въпреки че такава покана категорично имаше и във вътрешнопартийните среди имаше такива настроения. Но политиката ни във всички области коренно се различава, особено в сферата на социалната политика.

- Управленската програма на правителството излезе тези дни. Обнадеждават ли ви целите и мерките в сферата на социалната политика?

- Не виждам нищо обнадеждаващо. Не знам българските пенсионери ще простят ли за пореден път първото забравено обещание за минимална пенсия от 300 лв., преизчисляване на всички пенсии и заместилото го несправедливо, разделящо и противопоставящо пенсионерите решение за увеличаване само на минималната пенсия, и то на 180 лв. В същото време над 1,5 млн. пенсионери не получиха обещаваното преди изборите увеличение. Станахме свидетели на циничното противопоставяне на хората, получаващи пенсии за осигурителен стаж и възраст, срещу хората, получаващи пенсии за инвалидност. Както и на твърденията, че като спрат неправилно отпуснатите инвалидни пенсии, ще увеличат останалите, въпреки че са наясно, че това не решава проблемите в пенсионната система.

Няма да пропусна и гласуването на управляващото мнозинство против предложението на "БСП за България" за преизчисляване на всички пенсии, което щеше да реши някои наболели проблеми в пенсионната система: малко по-високи доходи от пенсии, преодоляване на несправедливостта хората, упражнявали една и съща професия и с еднакъв осигурителен стаж, да получават отчайващо различни по размер пенсии, т.е. да се преодолее голямата разлика между старите и новоотпуснатите пенсии.

Уж образованието е приоритет на управляващата коалиция, но когато левицата предложи промени в Закона за семейните помощи за деца с цел да бъдат подкрепени децата, започващи училище, те не бяха подкрепени.
При ГЕРБ и коалиционните им партньори (които и да са те) е като при санираните им блокове - уж всичко е прекрасно, но ако се вгледаш в детайлите, става ясно, че само фасадата е лъскава, а всичко останало не е в ред.

Коалицията ГЕРБ-ОП е не само вредна, но и опасна за България (въпреки, че са минали по-малко от 4 месеца от управлението ѝ). Опасна е, защото не предлага решения, а задълбочава проблемите във всички сфери и залага нестабилност в страната.

През първата парламентарна сесия на 44-то НС ПГ на "БСП за България" внесе 17 законопроекта за 41 заседания. Всички те отговарят в пълна степен на предизборната ни програма, чиято основна линия бе активна социална политика, мерки за ускоряване на икономическото развитие и защита на българската икономика и производители.

С конструирането на това НС внесохме законопроект за промяна на Кодекса за социално осигуряване, за да бъдат преизчислени всички пенсии. После предложихме промени в Закона за семейните помощи за деца, за помощ за първия учебен ден. За любителите на статистиката - на всеки два и половина пленарни дни ПГ на "БСП за България" е внасяла законопроект. Всеки със сериозна оценка на въздействието, мотивация и аргументи. Въпреки това и въпреки че "дневният ред" на управляващите бе постен (само 9 законопроекта от МС за същия период), от проектите на БСП 5 са отхвърлени, 2 са обединени с други, а 7 са в процес на обсъждане.

Ако може да се каже, че в някаква посока НС работеше ефективно, то това е парламентарният контрол. Не благодарение на мнозинството, а на опозицията от БСП с отправените от нас над 300 въпроса и питания.
В никакъв случай не мога да определя и оценя като ефективна и положителна, в полза на хората, работата на това парламентарно мнозинство и на подкрепяното от него правителство.

- Какво остана недовършено?

- Не знам какви намерения са имали господата управляващи, затова ми е трудно да отговоря. Но като се вгледам в политиките, които следват, например в социалната сфера, убедено мога да кажа, че нищо сериозно не е започнато. Ако има въобще започнато, то със сигурност е останало недовършено. От друга страна, това, което са започнали, по-добре да не го довършват, че става по-сложно. Защото политиките, които следват, са тотално сбъркани. Ще дам пример - увеличаване само на минималната пенсия. Това е против логиката на пенсионната система и ощетява и противопоставя много хора (пенсионери). Бъркат подхода, поощряват финансово хора, които нямат достатъчен осигурителен принос (хора с ниски осигуровки и малък осигурителен стаж), и в същото време наказват хора със съществен осигурителен принос (с повече стаж и по-високи осигуровки). Сриват доверието в пенсионната система, което и без това е критично ниско.

За хората с ниски доходи, в случая пенсионерите с минимални пенсии, трябва да има грижа, такова е и нашето убеждение. Но това трябва да става чрез други механизми за помощ. Твърдя, че действията на управляващите в пенсионноосигурителната система могат да се оприличат на слон в стъкларски магазин. А пенсиите са безобразно ниски и е необходима концепция за повишаване на всички пари за възрастните хора. След като управляващите не харесват и отхвърлят нашето предложение за преизчисляване на всички пенсии, да предложат нещо друго, адекватно и справедливо, а не имитационно увеличаване на всички пенсии. Промени в осигурителното законодателство трябва да има, но да са справедливи и консенсусни, защото засягат милиони сегашни и бъдещи пенсионери.

Трябва да спрат спекулациите и предложенията да се пестят пари от инвалидни пенсии, за да се дадат за увеличение на останалите пенсии. Това е популистко и показва тотална липса на експертиза у тези, които го предлагат. Те не са наясно колко ресурс може да се освободи, ако всички неправилно отпуснати пенсии се прекратят. Или дори ако променят модела на предоставяне на инвалидни пенсии.

Така управлявана, социалната система е подложена на сериозен риск. Управляващите трябва да си изяснят политиката в социалната сфера и кои разходи трябва да имат приоритет. В момента нито тези, които дават парите в социалната системата, нито онези, които ги получават, са доволни от разпределянето им. Всички са с усещане за тотална несправедливост.

Друг проблем е медицинската и трудовата експертиза, популярно наричана ТЕЛК. Не е предложено нито едно решение, не е решен нито един проблем. И като гледам посоката, в която са тръгнали, по-добре да не почват промени. Тук е необходима дълбока реформа, която не съм сигурен, че е по силите на тези, които в момента управляват. Защото са социално нечувствителни.

Сегашните управляващи създават условия, или по-скоро не се противопоставят на подценяването на труда, вместо да се черпи от него конкурентоспособност. Това е дълбоко несправедливо и погрешно. Оттук идват проблемите с ниските доходи и трудовите отношения, а решенията не са по силите на управляващите.
ПГ на "БСП за България" предложи да се създаде Временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Следствие от работата на комисията са предложения за законодателни промени, които са задоволителни само за част от проблемите. Бе пропусната възможността да се реши изцяло проблемът с неплащането на заработените заплати от некоректни работодатели. Това е започната от нас, но недовършена по вина на мнозинството, политика и положението на работниците, излъгани от работодателите и неполучили заплатите си, остава непроменено.

Мога да дам още десетки примери за незапочнати и нетърпящи отлагане въпроси. На първо място - повишаване на доходите. В България няма справедливо и достойно заплащане на труда, въпреки че индустрията реализира една от най-високите норми на печалба в Европа. В същото време плаща най-ниските заплати в ЕС. Няма механизъм за увеличаване на минималната заплата, а необходимостта от увеличаването й е безусловна. За адекватността и справедливостта на социалното подпомагане в контекста на повишаващите се цени на вода, ток, акцизи и последиците от това върху домакинствата също няма решения.

Това парламентарно мнозинство и сегашните управляващи са длъжници и на хората с увреждания. Въпреки приетите, но останали само на книга многобройни документи, стратегии, "екшън" планове, у хората с увреждания остава усещането, че за тях нищо не се е променило.

Основната цел на БСП е промяна в политиките, в подходите и в нагласите на управляващите и на обществото спрямо хората с увреждания. Не бива да разглеждаме тези хора като "обекти" на социална закрила или лечение, а като субекти с права, активни членове на обществото, които са способни да предявяват правата си, да се борят за тях и да вземат решения за живота си въз основа на свободен и осъзнат избор. Трябва да признаем достойнството им на хора, но не такава е визията на управляващите.

- Коя е най-спешната задача на депутатите в областта на труда и социалната политика за предстоящия сезон?

- Това едва ли някой би могъл да каже по отношение на управляващите. Те - също, защото нямат инициативи и политики. Тяхната законодателна инициатива е негласно отнета от МС. Неслучайно обществото остава с усещането, че парламентарното мнозинство се контролира и безусловно се подчинява на Министерския съвет и по-скоро на министър-председателя.

В своята програма по отношение на социалната политика на 9 страници в раздел "Социална и демографска политика", под формата на 8 приоритета, 25 цели и 78 мерки, звучащи по-скоро като клишета и опорни точки за заблуда на хората, очакващи промени, управляващите развиват намеренията си в социалната сфера.
След близо 8 г. управление от ГЕРБ предлагат "повече от същото". Без да си дават сметка за обществените очаквания за съществени промени. Това дава възможност на БСП като партия и на ПГ на "БСП за България" да представи алтернативен проект за развитие на България. Ще внесем алтернативен бюджет с изпълними приходна и разходна част, в който ще заложим приоритетно на доходи, образование и сигурност, на повече държава в икономиката и на по-справедливо преразпределяне на финансите. Ще покажем, че има алтернатива и решения в полза на българите отвъд краденето на пари със саниране, самолети втора употреба, обществени поръчки за НДК и т.н.

На дневен ред ще е ангажиментът към всяко младо семейство, което има дете - да се приспадат по 50 лв. от данък общ доход от всеки работещ родител. Не казвам, че с тази стъпка ще решим демографската криза, но ще поставим начало на ограничаването й. На дневен ред ще са и останалите ни предложения в социалната сфера, свързани с бюджета, сред които преизчисляване на пенсии.

Чака ни гореща есенно-зимна сесия на НС, предхождаща председателството ни на Съвета на ЕС. ПГ на "БСП за България" ще е изключително настойчива по въпросите на социалната политика, демографската криза, създаване на условия за достойни доходи, възстановяване на здравната система с активно участие на държавата, осигуряването на всеобщо, достъпно и качествено образование, на енергетиката. Тъй като все още няма формирани национални теми, които да бъдат поставени пред Европа по време на това председателство, можем да подскажем поне три: икономика, производство, малък и среден бизнес с данъчни облекчения; социалната тема, бедност, доходи, неравенства; сигурност - вътрешна и външна.

Дори след края на тази парламентарна сесия не разбирам каква е разликата между кабинетите на Борисов. Голяма част от днешните министри са или бивши такива, или експредседатели на комисии в НС. Как да се очаква промяна в политиките по доходите, образованието, здравеопазването, вътрешните работи? При тях по-скоро става въпрос не за "най-спешни задачи" и "приоритети", а за овладяване на европрограми и евросредства и тяхното управление в полза на ГЕРБ, за контролиране на всички финансови ресурси в посока затвърждаване на политическите позиции в местната и централната власт.