Предците на бозайниците са летели сред динозаврите
Секция: Наука
10 Август 2017 21:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предците на бозайниците са летели сред динозаврите

/КРОСС/ В Китай откриха останките на живели преди 160 милиона години бозайници, които са живели по дърветата и са можели да планират във въздуха.

Описание на находката е публикувано в списание Nature.

Екип от учени от Университета в Чикаго и Музея по естествена история в Пекин намери представители на еволюционния клон изчезнали бозайници Haramiyidan. В открите екземпляри са добре запазени от кожените ципи между предните и задните крайници и скелетите с характерните особености на структурата на раменните стави и предните лапи.

Вероятно намерените изкопаеми, наречени Maiopatagium furculiferum и Vilevolodon diplomylos, са подобни на съвременните летящи катерици. Учените ги смятат за най-древните представители на летящите бозайници. Находките показват, че този начин на живот е възникнал у предшествениците на бозайниците 100 милиона години по-рано, отколкото у съвременните бозайници.

"Тези юрски бозайници са наистина първите планиращи", заяви в Science Daily Же-Ци Луо, професор по биология в Университета на Чикаго и автор на публикацията. "В известен смисъл те имат първите крила сред всички бозайници".

За разлика от летящите катерици и другите съвременни летящи бозайници, Maiopatagium furculiferum и Vilevolodon diplomylos не се хранят със семена, плодове и меките части на цъфтящите растения, които започват да доминират едва след периода Креда. Намерените животни трябва да са се хранели с папрати и части от голосеменни растения, например гинко.

Откритията показват, че бозайниците, които са живели заедно с динозаврите, са се адаптирали към околната среда на същото ниво като влечугите. По-рано се смяташе, че различията в анатомията им се дължат на ограничените им възможности за живот в няколко среди.