Тази нощ ще е пикът на Персеидите
Секция: Наука
12 Август 2017 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тази нощ ще е пикът на Персеидите

/КРОСС/ През 2017 г. легендарният метеорен поток Персеиди - най-силния през лятото в Северното полукълбо - се очаква да има най-голям брой метеори тази нощ, 12 срещу 13 август.

Тази година обаче ярката три четвърти, по-точно 83%, Луна в небето ще заличи почти всички метеори.

Ето как може да сведем до минимум ефекта на ярката Луната и да оптимизираме наблюдението на Персеидите, използвайки съветите на астрономите Дебора Бърд (Deborah Byrd) и Брус Маклюр (Bruce McClure) на страницата на Earth&Sky.

Между другото, имаше слух, че метеорният поток Персеиди през 2017 ще бъде най-силният от 96 години. Това не е вярно, но все пак определено си струва един поглед към небето.

Очаква се да се видят в неделя, 13-ти август, около 2 часа 20 до 25 метеорa на час.

Опитайте се наблюдавате в часовете след полунощ, но преди изгрев. Повечето метеорни потоци са най-силни след полунощ, а Персеиди не са изключение. След полунощ радиантът (точката, от която привидно идват метеорите) ще се издигне над хоризонта, но скоро след това метеорите ще започнат да летят в светлината на Луната.

Активността на Персеидите продължава до 24 август, така че изберете по-късна дата, около 20-ти, когато Луната намали блясъка си.

Търсете сенките. Около пиковите часове на метеорния поток- късно вечер и рано сутрин - Луната ще прави дълги сенки. Намерете такава сянка, която все пак да ви дава широка поглед към небето за гледане на метеори. Подходящ е район с високи планини, които да скрият светината на Луната. Ако не можете да стигнете такова място, намерете някъде плътни огради, дървета, храсти, граничещи с широко открито поле (не забравяйте да поискате разрешение, ако това е частна земя). Или просто седнете в сянката на някаква сграда, хвърляща лунна сянка, далеч от светлините на града.

Избягайте от светлините на града. Това се подразбира, но все пак не е лошо да се припомни. Широка открита площ - поле или самотен селски път - са подходящи места за гледане на метеори.

Търсете метеорни следи (влакове - meteor trains). Голям процент от Персеидите оставят трайни следи. Може да имате късмета да забележите някой от бавните и оставящи дълго време дири в небето хоризонтални метеори.

Обикновено метеорните следи изчезват най-много след няколко секунди, но ако проследите движението на звездите във видеото на астрофотографа Фил Харт по-долу, може да установите, че това е продължило повече от час. Това е доста необичайно, но дава надежда за упоритите наблюдатели в лунната нощ.

Обърнете внимание на скоростта и цветовете на метеорите. Персеидите са известни като колоритни, въпреки че лунната светлина ще заглуши цвета им.

Възползвайте се от луната. Има хора, които виждат метеори в най-различни условия - с луна или без луна - с градски светлини или далеч от светлините на града. Персеидите по принцип са доста ярки.

И така, около нощите на Персеидите се опитайте да излезете навън сред природата - на стол или одеяло и се наслаждавайте на ярката светлина на Луната. Ако видите случайно някоя огнена диря - определено ще сте късметлия.