Генномодифицирани прасета стават донори на органи
Секция: Технологии
12 Август 2017 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генномодифицирани прасета стават донори на органи

/КРОСС/ Международен изследователски екип създаде генномодифицирани прасенца, за да може органите им да са съвместими с човешките и да послужат за трансплантации у хора, предава Франс прес.

Това може да улесни присажданията на органи - сърце, черен дроб, бели дробове, давайки възможност те да бъдат отнети от прасета, вместо да се ползват редки човешки донори.

Досега трансплантациите на органи от прасета се свързваха с риск от предаване на вируси, които могат да заразят хора.

Екип под ръководството на Джордж Лърч и Лухан Ян от Харвардския университет използвал метод за клониране, за да отнеме отговорните за тези вируси гени в свинската ДНК, преди да се развият ембрионите.

Така в експериментите на частната компания „иДженетикс" (eGenetics), основана от Лърч и Ян, се стигнало до раждането на 37 прасенца, чиито органи ще са потенциално подходящи за ксенотрансплантация - присаждане на базата на животински донори.

Недостигът на човешки органи за трансплантации е толкова голям, че всеки ден в САЩ умират 22-ма души, докато чакат да им бъде присаден жизненоважен орган, а свинските органи могат да достигнат идеални за хората размери, отбелязват учените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс".