Заразените яйца стигнаха и до Хонконг
Секция: СВЯТ
12 Август 2017 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заразените яйца стигнаха и до Хонконг

/КРОСС/ Скандалът със заразените с инсектицида фипронил яйца, обхванал 15 държави от ЕС и Швейцария достигна Хонконг. Това става в момент, в който Еврокомисията призова към провеждане на специална среща във връзка с разрастващата се криза. Министри и шефове на служби за сигурност на храните от държави от ЕС ще се съберат на среща на 26 септември в опит да убедят страните да престанат с да се „обвиняват и да се преструват" за страха, свързан с химическия фипронил, предава БНТ.

Брюксел заяви, че 15-те засегнати страни от ЕС са Белгия, Холандия, Германия, Франция, Швеция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.

Но в знак, че кризата става глобална, Брюксел също обяви, че Хонгконг е получил някои заразени яйца от Холандия, като китайският град се е превърнал в първото място в Азия, за което е известно, че е засегнато.

Министърът на здравеопазването на Хонконг заяви, че властите в събота са „засилили" инспекциите на яйца от Европа.

Милиони яйца са изтеглени от рафтовете на супермаркетите в цяла Европа и десетки птицеферми, затворени след откриването на фипронил, които могат да навредят на човешкото здраве, бяха публикувани на 1-и август.

Въпросът предизвика спор между Белгия, Холандия и Германия, трите страни в епицентъра на кризата, от колко време са знаели за проблема. „Обвинението и порицанието няма да ни донесат нищо и искам да спра това", каза еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис , който обяви срещата. „Трябва да работим заедно, за да извлечем необходимите уроци и да продължим напред".

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че „нека стане ясно, това не е кризисна среща" и се провежда следващия месец, за да има дистанция от събитията

Фипронил се използва често, за противодействие срещу бълхи, въшки и кърлежи от животни. Инсектицидът обаче е забранен от Европейския съюз да се използва в хранителната промишленост.

ЕС настоява, че няма заплаха за човешкото здраве, но Световната здравна организация (СЗО) казва, че когато се яде в големи количества, може да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза на хората.