Идват дъжд и гръмотевици, възможни са и градушки
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2017 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идват дъжд и гръмотевици, възможни са и градушки

/КРОСС/ Днес през деня ще е слънчево и горещо. Ще се появи слаб изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. Оранжев код за високи температури е в сила за цялата страна. Вечерта в западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, вятърът там ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува хладен въздух. През нощта на места в западната половина от страната ще се развият гръмотевични бури, с валежи и градушки, в отделни райони явленията временно ще са интензивни. До сутринта почти в цялата страна вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб до умерен и с него ще нахлува хладен въздух.

За утре, 13 август, е обявен жълт код за дъжд и гръмотевични бури в пет области на страната. Кодът е в сила за Видин, Монтана, Враца, София област и София град.

В западната половина от страната ще се задържи със значителна облачност и валежи, а на изток ще има повече слънце. Там в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места също е възможно да превали и прегърми. В цялата страна вятърът вече ще е от запад-северозапад. Температурите ще се понижат и максималните ще са от 21-23° в западните райони до около 32°-34° - в източните.

Атмосферното налягане ще се повишава и в края на деня вече ще е малко по-високо от средното за месеца.

Над планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд. Ще има и гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър и с него температурите ще се понижават. Максималната на височина 1200 метра ще е 17-18°, на 2000 метра - около 10°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Привечер над северните райони облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно вечерта ще се усили. Максималните температури на въздуха ще са 29°-32°, температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще е 2 бала, вечерта по северното крайбрежие ще се усили.