Екзекуторът на петлите стана на 50! (видео)
Секция: СПОРТ
12 Август 2017 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екзекуторът на петлите стана на 50! (видео)

/КРОСС/ Екзекуторът на петлите Емил Костадинов стана на 50. Днес легендата на ЦСКА и националния отбор на България чества половинвековния си юбилей.

Костадинов прави първите си футболни стъпки в школата на ЦСКА, а през 1990 става част от "Порто". В богатата си кариера преминава през "Байерн" Мюнхен, "Депортиво" Ла Коруня, "Фенербахче", "Тигрес" и "Майнц 05".

Българският нападател печели прозвището си Екзекутора на петлите на 17 ноември 1993 г. В световна квалификация срещу Франция на "Парк де Пренс" вкарва феноменален гол само секунда преди да изтече редовното време на мача. Резултатът става 2:1 за България и "лъвовете" се класират за Мондиала в САЩ, където година по-късно стават четвърти в света - подвиг, който едва ли скоро ще бъде повторен от представителния ни тим.

След 69 мача и 26 попадения той слага край на кариерата си в националния отбор през 1998 г.

Той е първият българин, вкарал гол във финал на европейски клубен турнир - през сезон 1995/96, когато печели Купата на УЕФА с "Байерн" Мюнхен. По онова време треньор на баварците е легендарният Франц Бекенбауер.

В евротурнирите с екипа на любимия си ЦСКА има 21 мача и 8 гола (7 мача и 3 гола за КЕШ, 8 мача с 4 гола за КНК и 6 мача с 1 гол за Купата на УЕФА).

Успехите на Костадинов са наистина забележителни. Печели Купата на УЕФА с "Байерн" (1996 г.), освен това е полуфиналист в Шампионската лига с отбора на "Порто" през 1994 г. и за КНК с ЦСКА през 1989 г. С "армейците" има и четвъртфинал за КЕШ през 1990 г.

Нападателят е трикратен шампион на България с ЦСКА, 4-кратен носител на Купата на страната, 2-кратен шампион и 2-кратен носител на Купата на Португалия. През 1993 г. е избрал за Футболист номер 1 на България.

video:https://www.youtube.com/watch?v=tpwNv29XbbQ