Далай Лама отмени посещение в Ботсвана поради изтощение
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Август 2017 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Далай Лама отмени посещение в Ботсвана поради изтощение

/КРОСС/ Тибетският духовен водач Далай Лама отмени свое посещение в Ботсвана поради изтощение, съобщи неговата канцелария, цитирана от Ройтерс.

По план Далай Лама, който живее в изгнание в Индия, щеше да участва в конференция по правата на човека в столицата на Ботствана - Габороне - от 17 до 19 август и да се срещне с президента на страната.

В разпространено снощи изявление от канцеларията на 82-годишния тибетския лидер казаха, че лекарите са го посъветвали през следващите седмици да избягва продължителни пътувания.

Посещенията на Далай Лама в чужди страни ядосват Китай. Пекин го обвинява, че цели отделянето на Тибет от Китай, което духовният водач отрича. Миналия месец Пекин предупреди Ботсвана да зачита основните интереси на Китай и "да вземе коректното политическо решение" по въпроса.

Ботсвана отговори, че е суверенна държава и си запазва правото да допуска всеки в страната. Съседна Република Южна Африка обаче преди време отказа виза на Далай Лама за планирано посещение.

Нарастващата нужда на Китай от суровини го превърна в един от най-големите инвеститори и търговски партньори в Африка. Китайски държавни компании спечелиха договори за строителство на пътища, язовири, електроцентрали и летища в Ботствана, отбелязва Ройтерс.