17-годишният терорист от Барселона бил пример за интеграция
Секция: СВЯТ
19 Август 2017 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17-годишният терорист от Барселона бил пример за интеграция

/КРОСС/ Бащата на 17-годишния терорист Муса Укабир проговори за пръв път пред медиите и разкри какъв е бил човекът, който взе участие в атаката, погубила живота на 14 души.

По думите на бащата на Муса, синът му не проявявал никакви признаци на радикализация. Той, както и всички останали негови връстници, ходел на училище, което трябвало да завърши следващата година.

"През последните месеци започна да се моли, но нищо повече", цитира думите на родителя "Ел Паис".

Муса беше застрелян от полицаи няколко часа след атаката. Първоначалните данни бяха, че именно той е карал въпросния бус. В момента обаче властите разглеждат версия, че фаталният бял бус е бил управляван от Юнес Абуякуб, който в момента се издирва.

Така или иначе 17-годишният Муса е разглеждан като съпричастен към нападението, като той бе един от застреляните в Камбрилс.

За младежа пред „Ел Периодико" говори и негова съседка - възрастна жена, чието истинско име не бе назовано.

„Никой не е очаквал подобно нещо. Съкрушена съм. Майка му и сестрите му са съкрушени. Кой би го очаквал от едно момче на 17 години, което бе пример за интеграция?", пита се жената, която условно бе наречена Роса.

„Преди няколко седмици сестра му Хафи гордо ми разказваше как всичко му вървяло. В училище изкарвал много добри оценки, имал добри приятели... Играл е толкова много пъти футбол с внука ми... Затова не мога да си обясня тази радикална промяна. Трябва за много малко време някой да му е завъртял главата, защото винаги е бил добро момче, както и цялото му сеймейство", допълва Роса.

Президентът на Ислямската общност в Каталуня Али Ясин разкрива, че Муса и останалите убити покрай нападението далеч не са били сред най-вярващите и правоверните.
„Не идваха често в джамията. Гарантирам, че някои от тях дори не знаят какъв цвят е килимът в джамията ни. Ако идваха по-често да се молят, щяха да знаят, че това което са направили, няма нищо общо с исляма".