Древен град в Турция удивлява археолози
Секция: КУЛТУРА
28 Август 2017 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Древен град в Турция удивлява археолози

/КРОСС/ При разкопки на древния град Аспендос край турския град Анталия археолози откриха помещения от преди 2000 години, за които се предполага, че са били използвани като складове или магазини, предава Анадолската агенция.

Античният Аспендос, чийто театър и други сгради привличат голям брой туристи, всеки ден поднася нови изненади на археолозите.

Теренните археологически проучвания в района на антични Аспендос са започнали през 2008 г., а от 2014 г. с решение на правителството се предприемат и разкопки, които продължават до днес. Тази година археолозите са се съсредоточили върху част от града близо до градския площад, където се предполага, че е имало търговски комплекс.

При разкопките в този район са открити и големи количества ковани монети от елинистичния и римския период. В едно от помещенията са открити части от стъклени съдове, използвани вероятно за съхраняване на масла или парфюми, както и свещници, токи за колани, накити, пирони, пръстени, скъпоценни камъни за пръстени и много други предмети.

Археолозите смятат, че наличието на търговски комплекс, в който има и двуетажни сгради, говори, че градът е бил важен търговски център. Според писмени паметници Аспендос е бел известен с пшеницата си и с отглеждането на коне.