Летящо електрическо такси ще лети за един час между Лондон и Париж
Секция: Технологии
11 Септември 2017 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летящо електрическо такси ще лети за един час между Лондон и Париж

/КРОСС/ Стартъп от Германия си подсигури финансиране от 90 млн. долара, за да създаде изцяло електрическо летящо такси. Макар и все още в процес на разработка, петместният минисамолет на Lilium може да бъде готов да полети още през 2019 г., а според изявление на компанията - таксито ще взима разстоянието от Лондон до Париж само за час.

Освен за разработка на петместния самолет Lilium Jet, 90-те млн. долара ще бъдат използвани и за увеличаване на екипа на фирмата с най-малко 70 души. Lilium Jet ще може да лети във въздуха около един час с едно зареждане и да пътува със скорост над 290 километра в час. С това темпо самолетът може да прелети от Лондон до Париж за един час, пише GreenTech.bg.

„Това е следващият етап от нашата бърза еволюция от идеята до производството на самолета, който ще революционизира начина, по който пътуваме в и около градовете по света", коментира изпълнителният директор и съосновател на Lilium Даниел Вийглен.

Интегрираните в летящото такси технологии ще позволят на пътниците да си поръчват минисамолета до най-близката площадка за кацане. Първоначално, иновативното возило няма да е напълно безпилотно, най-вече заради притесненията на пътниците - то ще си има пилот на борда. В бъдеще обаче е възможно подобна услуга да се предлага от изцяло автономни летящи таксита.