На 12 септември е изстреляна 'Луна 2' - първият апарат, достигнал Луната
Секция: Технологии
12 Септември 2017 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 12 септември е изстреляна 'Луна 2' - първият апарат, достигнал Луната

/КРОСС/ На днешния ден, през 1959 година, е изстреляна станцията "Луна 2". Тя е първата в света автоматична междупланетна станция, достигнала повърхността на Луната.

На 12 септември, 1959 г. от Байконур бе изстреляна с ракетата носител "Восток-Л" автоматичната междупланетна станция "Луна 2". На 14 септември AMC "Луна 2" се превърна в първия човешки апарат, достигнал повърхността на Луната, а кацането ѝ бе регистрирано от съветски и чужди обсерватории, пише сайтът на Роскосмос.

Космическият апарат кацна на лунната повърхност в източната част на Морето на спокойствието, в близост до кратерите Аристил, Архимед и Автолик. На борда на "Луна 2" бяха три символични вимпела - два в автоматичния междупланетен апарат и един - в последната степен на ракетата. Те представляваха кухи сфери, съставени от малки петоъгълници като футболни топки с думите "Съветски съюз" и "СССР. Септември 1959 ". При сблъсъка на станцията с Луната, металните топки се разпръснали по повърхността ѝ.

"Луна 2" представлява запечатан контейнер във формата на сфера, в която се намират научно-измервателна и комуникационна апаратура. Научното оборудване включва инструменти за регистрация на ядрена радиация и елементарни частици, гайгеров брояч, магнитометри, микрометеоритни детектори. Информацията от уредите се изпраща до Земята с три радиопредавателя, действащи на различни честоти.

Основните научни постижения на лунната мисия бе откриването на слънчевия вятър и неговото директно измерване. Анализът на получената информация показва, че Луната практически няма собствено магнитно поле и радиационни пояси.

Източник: НаукаOFFNews