Системни нарушения изгонили поредния шеф на Фонда за лечение на деца
Секция: Здраве
12 Септември 2017 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Системни нарушения изгонили поредния шеф на Фонда за лечение на деца

/КРОСС/ От днес, 12.09.2017г., на длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца" е назначена д-р Мариета Райкова

Вчера /11.09.2017г./ със заповед на министъра на здравеопазването д-р Тинка Троева беше освободена от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца".

Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България.

Показателен е случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти - детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец", а според второто - трансплантацията трябва да се извърши в чужбина.

От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда.

Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.

Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация.

Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.

Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.