Москва не иска ескалация на напрежението, няма да гони повече американски дипломати
Секция: Русия
12 Септември 2017 19:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва не иска ескалация на напрежението, няма да гони повече американски дипломати

/КРОСС/ Москва не иска да ескалира ситуацията около американските дипломати в Русия. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков след срещата с американския си колега Томас Шанън, която се проведе в Хелзинки.

Руският дипломат добави, че в момента Москва не планира да намали броя на американските дипломатически служители, предава news.bg.

Рябков и Шанън се срещнаха няколко пъти в рамките на два дни. Двамата проведоха няколко кръга преговори и по-рано тази година с фокус разрешаване на противоречията между двете световни сили, включително предприетите дипломатически мерки, довели до затваряне на дипломатически мисии и експулсиране на дипломати.

През миналата седмица в отговор на руска заповед за намаляване на американското дипломатическо присъствие в Русия с няколкостотин души САЩ уведомиха Москва да затвори консулството си в Сан Франциско и две сгради на търговското представителство във Вашингтон и Ню Йорк. В края на миналата година Вашингтон взе решение да експулсира десетки руски дипломати и да бъдат затворени две сгради в Мериленд и Ню Йорк в отговор на предполагаемата намеса на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският му колега Сергей Лавров, които се очаква да се срещнат по-късно този месец, в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, назначиха Шанън и Рябков по-рано тази година. Те имат за задача да открият начини за разрешаване на двустранните спорове.

По-рано проведените два кръга преговори между Рябков и Шанън завършиха без окончателни решения.