Унгария ли да брани правата на българите в Украйна?
Секция: Коментари
13 Септември 2017 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария ли да брани правата на българите в Украйна?

/КРОСС/ На 5 септември Украйна прие закон за образование, който директно стъпква основно право на 200-хилядното българското малцинство (а и на други малцинства) - правото на майчин език. Да сте видели обаче реакция от София?

Досегашното законодателство на Украйна позволяваше на малцинствата да се обучават и да общуват на родния си език, ако те представляват поне 10% от населението на съответния регион. Затова и езиците на малцинствата имаха статута на регионални езици.

Новият закон премахва това положение. От 2018 година украинският език става единственият език на обучението за учениците от 5 клас нагоре. Майчиният език е разрешен само в началното училище - или първите четири класа. Отделно украинският език става доминиращ във всички сфери на обществения живот - институциите, магазините, болници, ще се ограничат и медиите на малцинствени езици. Предвиждат се и глоби за нарушения на закона.

Повечето държави с етнически малцинства вече реагираха срещу закона. Унгарският външен министър Петер Сийярто обяви пред украинската посланичка в Будапеща, че закона е „срам и позор", а страната му спира всякаква подкрепа за Украйна на международната арена, докато Киев не промени закона. Румъния и Молдова също скочиха срещу „езиковия деспотизъм" на титулната нация.

А между другото унгарското, румънското, че и полското малцинство поотделно са по-малко от българското, което е 5-то по численост. Тези три малцинства представляват 0,3% от украинското население, докато българското е 0,4 процента. Тези данни от миналото десетилетие най-вероятно търпят корекции към днешна дата, защото след Майдана хиляди унгарци, поляци и румънци избягаха от Украйна, докато етническите българи останаха като цяло в страната.

А София ехти с гробно мълчание. Въпреки че украинският депутат Антон Кисе, който е от български произход, разкритикува законопроекта още при обсъждането му във Върховната Рада. Сега обаче не реагира нито външния ни министър, нито негов заместник или прес-службата на министерството. Няма поне изразена позиция, разпространена на сайта на ведомството. Камо ли да бъде привикан украинския посланик, за да му се изрази поне вербален остър протест, макар и без условието, поставено от Будапеща.

Да не би във Външно министерство да смятат, че премахването на обучението на майчиния език е върховно човешко право? Или пък да се правят на ни чул, ни видял срещу посегателство към етнически българи и смятат, че мълчанието е апотеоз на родолюбие и висша държавническа мъдрост? Дали пък не смеят да гъкнат дори на Киев, защото нямат благословията от Вашингтон?

Да не се изненадаме тогава, ако българското малцинство в Украйна вземе, че поиска от Петер Сийярто, от Румъния или Молдова да защити техния, а и българския интерес.

Юри Михалков, публикувано в БГНЕС